• Slider 07
 • Slider 12
 • Slider 01
 • Slider 08
 • Slider 04
 • Slider 05
 • Slider 10
 • Slider 14
 • Slider 11
 • Slider 06
 • Slider 09
 • Slider 03
 • Slider 13
 • Slider 02
 • Start
 • Reisverslagen
 • Duitsland - 2013

Sauerland 2013

Artikelindex

Dag 1
Naar het Sauerland
Maandag, 3 juni 2013

Op maandagmorgen ca 9.00 uur weggereden. Mij niet overhaast en was dan ook rond 14.00 u op de plek van bestemming: Sellinghausen. Sellinghausen ligt ongeveer 10 km ten noorden van Schmallenberg en ca 32 km ten Kapel in Sellinghausenzuidwesten van Winterberg. Omdat er nog e.e.a. aan de kamer moest worden schoongemaakt, eerst maar de omgeving verkend. Ik zit vlak naast de golfbaan. Het dorpje zelf stelt niet zo veel voor. Er zijn nagenoeg geen winkels. Grootste onderneming is het hotel/restaurant bij de ingang van de golfbaan. Verder veel huisjes/kamers voor de zomerverhuur. Na ruim een uur heeft de verhuurster alles op orde. Daarna kan ik mijn gang gaan. Het is wel mooi zonnig weer, maar de temperatuur laat ons ook hier in Duitsland nog duidelijk in de steek. Om even buiten te zitten is nog te koud. Na een kopje thee ga ik nog een stukje lopen, de heuvel op. Aan het eind als de weg naar links afbuigt kom ik op de golfbaan. Hier kun je dan nog een hogere heuvel op, waarboven ook een skilift staat. Ik loop naar boven. Sellinghausen vanaf skiliftVanaf daar heb je een mooi uitzicht over de omgeving en het dorp. Na uitgebreid wat foto’s te hebben gemaakt, keer ik weer terug naar mijn huisje. Het is tijd om eten klaar te maken. Na het eten en afwassen pak ik een boek om even lekker te lezen. De TV staat wel aan, maar is weinig bijzonders te zien. Verder bekijk ik nog wat toeristische folders wat in de omgeving te doen is. Rond een uur of elf kruip ik onder de wol.


Dag 2
Atta-Höhle
Dinsdag, 4 juni 2013

Attahohle01Dinsdag sta ik rond een uur of acht op. Na het ontbijt nog eventje relaxen en dan rij ik rond 9.30 u weg. Doel is vandaag om naar Attendorp te rijden. Hier zijn grote druipsteengrotten: De Atta-Höhle.

Echter eerst ga ik naa Schmallenberg waar ik eerst de tank nog even vol gooi en wat boodschappen doe in de super. Daarna volg ik zoveel mogelijk de binnenwegen om te genieten van de mooie omgeving. Het is voor het eerst dat ik in het Sauerland ben. Fraaie heuvels afgewisseld door bomen en akkers en een fraai voorjaarszonnetje maken het dat het een lust voor het oog is om hier door te rijden. Via Fleckenberg en Saalhausen rijdt ik naar Lennestadt. Vervolgens Grevenbruck, om kort daarna een binnenweg te nemen naar Attendorp. Hier worden de grotten al snel aangegeven en zijn dan ook snel gevonden aan de rand van de stad.

Onderweg naar WinterbergDe grotten zijn uitsluitend toegankelijk met een gids en er mag helaas niet worden gefotografeerd of gefilmd. De camera's dienen dan ook afgegeven te worden. Ik ben net op tijd om bij een groepje mede-toeristen aan te sluiten die net op weg zouden gaan. Onder leiding van een jonge gids dalen we de grotten in. Het is hier beduidend frisser als buiten. Er heerste een constante temperatuur van ca. 9° C, zowel in de winter als in de zomer. Het publieke gangenstelsel is meer dan 1800 meter lang. Totale lengte echter is ca 6.670 m. Ik heb al vaker grotten gezien, bijv. in Frankrijk en Nieuw Zeeland. Moet echter zeggen dat dit wel een zeer bijzondere en mooie grot is met indrukwekkenden stalagnieten en stalagtieten. Na ca 45 minuten staan we weer buiten.

Bij de auto terug neem ik eerst even een korte lunch, om vervolgens een rondje door de stad te maken. Daarna verlaat ik de stad aan de zuidkant om viade westelijke zijde langs de Biggersee te rijden. Fraaie uitzichten over dit meer. Via de L512 en L563 kom ik uit bij Rohde. Via Oberverschiede en Bilstein rijdt ik weer naar Lennestadt en vervolgens terug naar Schmallenberg en Sellinghausen. Maar dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Op een gegeven moment ben ik van de doorgaande weg afgeslagen, om via een binnenweggetje te rijden. Als ik door de bossen rijdt besluit ik om ergens een korte wandeling en misschien nog wat leuke of bijzondere macro foto's te maken. Ik parkeer de auto vlak langs een beekje en na nog wat te hebben gegeten loop ik het bos in. Na ca 100 meter ben ik bezig wat bloemetjes en insecten op de macro te zetten, als plotseling wat naast mij valt.

Sluipwesp heeft vlieg te pakkenAls ik goed kijk zie ik dat een sluipwesp een grote bruine vlieg te pakken heeft. Ze zijn hevig in gevecht. De vlieg moet het al snel opgeven omdat hij dodelijk is gestoken en langzaam verlamd raakt. De wesp peuzelt vervolgens de vlieg op. Hiervan een hele mooie serie macro foto's kunnen nemen. Als ik even later bij de auto terugkom, denk ik: "He, had ik die zo schuin geparkeerd? Er klopt iets niet." En inderdaad klopt er iets niet. Helaas de handrem niet voldoende aangetrokken, waardoor de auto iets achteruit gerold is, maar wel zo dat het ene achterwiel boven de kreek hangt. en de auto met de bodemplaat op de grond zit. Hier kom ik zelf niet weg.

SauerlandNa een tijdje komt er eindelijk een vrouwtje in een kleine auto langs. Zij weet mij te vertellen dat ca 500 meter verderop een boer in het bos aan het werk is met een tractor. Ik ga naar hem toe. Leg hem de situatie uit. Met hem rijden we nog eens 500 mtr verder naar zijn boerderije. Daar haalt hij enkele kettingen uit de schuur. Terug bij de auto heeft hij mij gelukkig binnen de kortste keren weer vlotgetrokken. De auto heeft geen schade opgelopen. Na hartelijke dankzeggingen vervolg ik weer mijn weg om rond 17.00 weer 'thuis' te zijn.

Ook vandaag weer een zonovergoten dag, al was de temperatuur nog aan de frisse kant. s'avonds weer even wat lezen, de foto's op de laptop downloaden en wat televisiekijken. Rond 11.30 u zoek ik mijn bed weer op.