• Slider 06
 • Slider 04
 • Slider 02
 • Slider 03
 • Slider 11
 • Slider 10
 • Slider 12
 • Slider 13
 • Slider 08
 • Slider 07
 • Slider 01
 • Slider 09
 • Slider 14
 • Slider 05
 • Start
 • Reisverslagen
 • Duitsland - 2013

Sauerland 2013

Artikelindex

Dag 1
Naar het Sauerland
Maandag, 3 juni 2013

Op maandagmorgen ca 9.00 uur weggereden. Mij niet overhaast en was dan ook rond 14.00 u op de plek van bestemming: Sellinghausen. Sellinghausen ligt ongeveer 10 km ten noorden van Schmallenberg en ca 32 km ten Kapel in Sellinghausenzuidwesten van Winterberg. Omdat er nog e.e.a. aan de kamer moest worden schoongemaakt, eerst maar de omgeving verkend. Ik zit vlak naast de golfbaan. Het dorpje zelf stelt niet zo veel voor. Er zijn nagenoeg geen winkels. Grootste onderneming is het hotel/restaurant bij de ingang van de golfbaan. Verder veel huisjes/kamers voor de zomerverhuur. Na ruim een uur heeft de verhuurster alles op orde. Daarna kan ik mijn gang gaan. Het is wel mooi zonnig weer, maar de temperatuur laat ons ook hier in Duitsland nog duidelijk in de steek. Om even buiten te zitten is nog te koud. Na een kopje thee ga ik nog een stukje lopen, de heuvel op. Aan het eind als de weg naar links afbuigt kom ik op de golfbaan. Hier kun je dan nog een hogere heuvel op, waarboven ook een skilift staat. Ik loop naar boven. Sellinghausen vanaf skiliftVanaf daar heb je een mooi uitzicht over de omgeving en het dorp. Na uitgebreid wat foto’s te hebben gemaakt, keer ik weer terug naar mijn huisje. Het is tijd om eten klaar te maken. Na het eten en afwassen pak ik een boek om even lekker te lezen. De TV staat wel aan, maar is weinig bijzonders te zien. Verder bekijk ik nog wat toeristische folders wat in de omgeving te doen is. Rond een uur of elf kruip ik onder de wol.


Dag 2
Atta-Höhle
Dinsdag, 4 juni 2013

Attahohle01Dinsdag sta ik rond een uur of acht op. Na het ontbijt nog eventje relaxen en dan rij ik rond 9.30 u weg. Doel is vandaag om naar Attendorp te rijden. Hier zijn grote druipsteengrotten: De Atta-Höhle.

Echter eerst ga ik naa Schmallenberg waar ik eerst de tank nog even vol gooi en wat boodschappen doe in de super. Daarna volg ik zoveel mogelijk de binnenwegen om te genieten van de mooie omgeving. Het is voor het eerst dat ik in het Sauerland ben. Fraaie heuvels afgewisseld door bomen en akkers en een fraai voorjaarszonnetje maken het dat het een lust voor het oog is om hier door te rijden. Via Fleckenberg en Saalhausen rijdt ik naar Lennestadt. Vervolgens Grevenbruck, om kort daarna een binnenweg te nemen naar Attendorp. Hier worden de grotten al snel aangegeven en zijn dan ook snel gevonden aan de rand van de stad.

Onderweg naar WinterbergDe grotten zijn uitsluitend toegankelijk met een gids en er mag helaas niet worden gefotografeerd of gefilmd. De camera's dienen dan ook afgegeven te worden. Ik ben net op tijd om bij een groepje mede-toeristen aan te sluiten die net op weg zouden gaan. Onder leiding van een jonge gids dalen we de grotten in. Het is hier beduidend frisser als buiten. Er heerste een constante temperatuur van ca. 9° C, zowel in de winter als in de zomer. Het publieke gangenstelsel is meer dan 1800 meter lang. Totale lengte echter is ca 6.670 m. Ik heb al vaker grotten gezien, bijv. in Frankrijk en Nieuw Zeeland. Moet echter zeggen dat dit wel een zeer bijzondere en mooie grot is met indrukwekkenden stalagnieten en stalagtieten. Na ca 45 minuten staan we weer buiten.

Bij de auto terug neem ik eerst even een korte lunch, om vervolgens een rondje door de stad te maken. Daarna verlaat ik de stad aan de zuidkant om viade westelijke zijde langs de Biggersee te rijden. Fraaie uitzichten over dit meer. Via de L512 en L563 kom ik uit bij Rohde. Via Oberverschiede en Bilstein rijdt ik weer naar Lennestadt en vervolgens terug naar Schmallenberg en Sellinghausen. Maar dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Op een gegeven moment ben ik van de doorgaande weg afgeslagen, om via een binnenweggetje te rijden. Als ik door de bossen rijdt besluit ik om ergens een korte wandeling en misschien nog wat leuke of bijzondere macro foto's te maken. Ik parkeer de auto vlak langs een beekje en na nog wat te hebben gegeten loop ik het bos in. Na ca 100 meter ben ik bezig wat bloemetjes en insecten op de macro te zetten, als plotseling wat naast mij valt.

Sluipwesp heeft vlieg te pakkenAls ik goed kijk zie ik dat een sluipwesp een grote bruine vlieg te pakken heeft. Ze zijn hevig in gevecht. De vlieg moet het al snel opgeven omdat hij dodelijk is gestoken en langzaam verlamd raakt. De wesp peuzelt vervolgens de vlieg op. Hiervan een hele mooie serie macro foto's kunnen nemen. Als ik even later bij de auto terugkom, denk ik: "He, had ik die zo schuin geparkeerd? Er klopt iets niet." En inderdaad klopt er iets niet. Helaas de handrem niet voldoende aangetrokken, waardoor de auto iets achteruit gerold is, maar wel zo dat het ene achterwiel boven de kreek hangt. en de auto met de bodemplaat op de grond zit. Hier kom ik zelf niet weg.

SauerlandNa een tijdje komt er eindelijk een vrouwtje in een kleine auto langs. Zij weet mij te vertellen dat ca 500 meter verderop een boer in het bos aan het werk is met een tractor. Ik ga naar hem toe. Leg hem de situatie uit. Met hem rijden we nog eens 500 mtr verder naar zijn boerderije. Daar haalt hij enkele kettingen uit de schuur. Terug bij de auto heeft hij mij gelukkig binnen de kortste keren weer vlotgetrokken. De auto heeft geen schade opgelopen. Na hartelijke dankzeggingen vervolg ik weer mijn weg om rond 17.00 weer 'thuis' te zijn.

Ook vandaag weer een zonovergoten dag, al was de temperatuur nog aan de frisse kant. s'avonds weer even wat lezen, de foto's op de laptop downloaden en wat televisiekijken. Rond 11.30 u zoek ik mijn bed weer op.


Dag 3
Naar Winterberg
Woensdag, 5 juni 2013

Vandaag is de bedoeling om een ritje naar Winterberg te maken. Hier al veel over gehoord, met name dan in de winter. Waarom wordt mij in de loop van de morgen wel duidelijk.

Onderweg naar WinterbergIk sta vanmorgen weer rond 19.30 u op. Neem rustig een ontbijtje en zoek mijn spulletjes weer bijelkaar. Zo rond een uur of 10, na een kop koffie, vertrekt ik. Via Schmallenberg, de 236 rijdt ik rustig naar Winterberg. Onderweg nog een enkele keer een stop voor een mooie uitzicht. Kort na 11 uur ben ik in Winterberg. Onderweg al vele plaatsen gezien waar ze je verwijzen naar skiliften e.d. Vlak buiten het centrum parkeer ik de auto en loop via een winkelstraatje naar het centrale plein. En eigenlijk is het dat wel. Het centrum oogt wel gezellig, maar verder is er eigenlijk nog weinig te beleven. De ene hoofdstraat bestaat voornamelijk uit hotels. Ik neem plaats op een terrasje voor een kop koffie. Ik loop nog wat rond en maak enkele foto's. Eigenlijk valt het mij nogal tegen, had er op een of andere manier meer van verwacht. Rond 12.30 verlaat ik de stad weer.

Beeldje in centrum WinterbergIk verlaat Winterberg oostwaarts,om via Medebach uit te komen bij Korbach. Aangetrokken door een bordje "historische stadskern" besluit ik om hier eens een kijkje te gaan nemen. Het blijkt inderdaad een mooi stadscentrum te zijn met veel vakwerkhuizen, oude kerkgebouwen e.d. Ik dwaal hier wat rond en neem enkele foto's. Vervolgens ga ik noordwaarts richting Willingen. Hier kijk ik nog even rond in het stadje en de bekende grote boogbrug. Na Willingen vervolg ik mijn rondrit door het Sauerland. De route gaat verder noordwaarts naar Brilon, waar ik de '7' westwaarts neem. Bij Altenbuhren neem ik de K15. Een mooie binnenweg naar Olsberg. Hier rijdt ik even verkeerd waardoor ik wederom op de '7' uitkom. Nu ga ik bij Bestwig wederom naar het zuiden naar Bad Fredeburg. Vandaar is het nog maar een klein stukje naar Sellinghausen. Rond 18.00 ben daar ter plaatse.

Vakwerkhuis in KorbachOok vandaag wederom mooi weer. De temperatuur stijgt langzaam.  De echte koude wind van maandag is verdwenen. Wederom een prachtige dag gehad dus, met zeer fraaie natuur. Wel is het zo dat de omgeving van Winterberg beduidend anders is. De hoogte verschillen lijken iets minder en er is iets meer bos. Ten noorden van Winterberg is het iets vlakker. Maar wanneer je vanaf Bestwig weer naar het zuiden rijden zijn de hoogte verschillen wat groter, slingert de weg meer en is er meer afwisseling. Al met al een mooie route gereden.

 


Dag 4
Wildpark
Donderdag, 6 juni 2013

Herten in het wildparkWederom een mooie dag lonkt mij als ik even na 6.30 u op sta. Na het ontbijt maak ik eerst een mooie wandeling in het nabijgelegen bos. Teruggekomen ben ik even besluiteloos wat te doen vandaag. Ik bekijk de toeristenfolders nog maar eens.Ik kom een folder tegen van een Wildpark. Het is het PanoramaPark Sauerland in Kirchhundem. ca 30 km ten zuidwesten van Schmallenberg, vlakbij Lennestadt. Ik besluit hiernaar toe te gaan.

Via Schmallenberg rijdt ik weer richting Lennestadt. Een paar kilometer voor deze stad sla ik rechtsaf, om even later bij het Wildpark aan te komen. Zo aan het eind van de ochtend is het hier nog zeer rustig. Toegegeven het is ook niet het hoogseizoen. Na € 11,00 afgetikt te hebben kan ik naar binnen. Je vindt hier lynxen, wolven, herten, bizons, wilde zwijnen, otters, geiten en schapen. Het park is ruim opgezet al zijn de verblijven van de lynxen en wolven in verhouding klein. Ruim 2 uur dwaal ik hier rond en neem de nodige foto's. Daarnaast is er nog een groot terrein met verschillende hutten en attracties om de kleinste jeugd te vermaken. Al met al is het park erg gericht op kinderen. Niettemin was het wel even leuk om te zien, maar niet spectaculair.

WasbeertjeIk rijd nagenoeg dezelfde route weer terug, waardoor ik al halverwege de middag weer terug ben in Sellinghausen. Aangezien de temperatuur vandaag weer wat hoger is dan gisteren, en er niet al te veel wind staat, is het nu heerlijk om even buiten in het zonnetje te zitten. Omdat ik alleen in het huis ben (Er kunnen 3 gezinnen en een alleenstaande in het huis) heb ik alle ruimte. Aan de achterkant van het huis kan ik heerlijk in het zonnetje genieten van mijn leesboek.

Later op de middag maak ik nog een wandeling door het bos.

 

 

 


Dag 5
Relaxdag
Vrijdag, 7 juni 2013

Na een stevige wandeling in de vroege ochtend, (was er al omstreeks 6.00 u uit) houdt ik mij vandaag rustig bij het huis. Het weer is uitstekend en dus settle ik mij lekker in het zonnetje. 's middag komt de verhuurster nog langs om de andere kamers van het huis nog even schoon te maken.

s'ochtends nog wel even naar Schmallenberg geweest om een paar boodschapjes.Voor de rest dus lekker lui.

Aan het eind van de middag toch nog even wat beweging en maak een wandeling over de golfcourse, om via het dorpje weer omhoog terug te gaan naar huis.

De volgende dag zit mijn weekje erop. Zaterdagmorgen rond 10.00 u rijdt ik weer naar huis. Ben s'middag rond 15.30 weer thuis.

Voor meer foto's zie het fotoalbum.