• Slider 12
 • Slider 04
 • Slider 06
 • Slider 07
 • Slider 14
 • Slider 11
 • Slider 08
 • Slider 13
 • Slider 09
 • Slider 02
 • Slider 01
 • Slider 10
 • Slider 03
 • Slider 05
 • Start
 • Reisverslagen
 • Dtsl/Oostenrijk - 2017

1 - Berchtesgadenerland

Dag 1
Op weg naar Zuid Duitsland
Zaterdag, 17 juni 2017

Vannacht om 02.00 uur opgestaan. De spullen staan allemaal al klaar en zijn na het ontbijt snel ingeladen. Omstreeks 03.00 uur start ik de auto en is het op weg naar het zuiden van Duitsland. De plaats waar ik officieel zal verblijven is Bischofswiesen, gelegen in het Berchtesgadenerland, ca 20 km ten zuidwesten Salzburg.

Doordat ik zo vroeg ben, is het nog lekker rustig op de weg en kan dus vlot doorrijden. Na een enkele keer een korte stop ga ik bij Nurnberg even van de snelweg af om te tanken en bij de plaatselijke Burger King even wat uitgebreid koffiedrinken en een hapje eten. Op dat moment zitten er al ongeveer 700 km op.

Vervolgens is het weer de weg op. Van de A3 rijd ik de A9 op en belandt vervolgens in een korte file. Via de verbindingsweg A99 naar de A8 richting Salzburg, waar ik wederom even in de file kom. Een paar kilometer voor Salzurg verlaat ik de A8 en neem de B20 richting het zuiden. Hier verrij ik mij toch even.Maar na even rondrijden vindt ik dan toch de juiste route. Ook in Bischofswiesen is het nog even zoeken. Had simpelweg iets verder moeten doorrijden, maar dan toch om ca. 16.30 uur ben ik ter plaatse.

DTSL 20170617 0011Ik word welkom geheten door een opa'tje van in de 70. Hij komt een beetje opdringerig over. Alles moet direct en precies zoals hij het wil. Enfin, nadat het papierwerk gereed is kan ik mij installeren. De kamer ziet er redelijk uit al is de keuken/zitgedeelte wel wat klein.Vanuit de slaapkamerraam en balkon een redelijk uitzicht. Ik installeer mij en vervolgens even lopend de omgeving verkend en maak wat foto's. Rond 18.00 uur eten uit de magnetron. Die avond blijf ik op de kamer, wat internetten en even wat routes bekijken die ik morgen in het Berchtesgadenerland wil rijden/verkennen.

Omstreeks 22.00 uur ga ik onder zeil.

Dag 2
Door het Berchtesgadenerland
Zondag, 18 juni 2017

Om 07.00 uur ontwaakt het zonnetje mij. Het beloofd vandaag weer mooi weer te worden. Vanmorgen niet al te veel haast dus lekker relaxed. Spulletjes even klaar maken en vervolgens om 9.00 uur koffiedrinken. Om 9.30 uur ga ik op weg. De bedoeling is om de omgeving van Berchtesgaden te verkennen. Ik rij eerst weer naar de B20, zuidelijk om vervolgens rechtsaf te slaan de B305 op naar Ramsau. De weg slingert zich door het dal heen, langs een riviertje. Na ca 15 km kom ik bij de Wimbachklamme. Een nauwe kloof die zich daar in de bergen gevormd heeft. Ik parkeer mijn auto (voor een redelijk pittig prijsje). Ook zijn hier DTSL 20170618 0023verschillende wandeltochten uitgezet. Ik besluit, nu het nog niet al te warm is, om eerst een stuk te lopen. Via een mooi pad gaat het door de bossen omhoog. Het bied fraaie uitzichten. Maar ik merk ook wel dat mijn conditie niet overhoudt. Ik ga dus ook niet al te ver. Als je niet veel wandelt en dan nu ineens de berg op, dan vergt het wel het nodige van je. Na wat foto's ga ik weer terug naar de parkeerplaats, op zoek naar de ingang van de kloof. Het is niet duidelijk aangegeven. Onderweg blijk ik de kassa's al gepasseerd te zijn. Die staan ongeveer 200 mtr voor de ingang van de kloof. Bij de kloof kom ik dus niet binnen door de draaihekken. De kassa's zijn overigens pinautomaten. Voor € 2,50 kun je een kaartje kopen. Voor het parkeren alleen al € 4,00 betaald. Ik besluit op dit moment de kloof maar even te laten voor wat het is en verder te gaan.

DTSL 20170618 0033In Ramsau linksaf naar Hintersee. Een mooi klein bergmeertje.Inmiddels loopt het al aardig richting 13.00 uur en het is duidelijk zondag. Het is hier behoorlijk druk. Vrijwel alle parkeerplaatsen zijn al bezet en ik kom veel wandelaars tegen. Op zich is dat ook niet verwonderlijk want, ook de komende dagen zal ik dat zien, in de omgeving zijn zeer veel wandelroute's uitgezet en daarom is het dan ook bij uitstek een omgeving om flinke wandelingen te maken. Ik maak wat foto's en rijdt een rondje om het meertje, met zijn heldere water. Terug in Ramsau neem ik de afslag naar Loipl. Een steile bergweg voert mij omhoog, wat weer prachtige vergezichten over het dal geeft. Doorrijdend kom ik nu aan de andere kant van Bischofswiesen uit. Ik ga weer via de B20 naar het zuiden, naar Königssee. Het gebied bij de oevers van het meer is vreselijk toeristisch. Grote parkeerterreinnen voor duizenden auto's moeten de toeristen herbergen. Overigens bevindt zich hier ook de bekendste bobslee-baan van Duitsland. Vanuit dit punt eveneens rondvaarten over de Königssee. DTSL 20170618 0045Vanuit dit gedeelte heb je geen volledig overzicht over het meer. Daarvoor moet je even naar de linkerkant een straatje ingaan, vanwaar een pad omhoog loopt. Gelukkig is het hier wat rustiger en vanuit het uitzichtpunt een prachtig mooi uitzicht over het meer van ca 8 km. lang. Ik neem even de tijd en geniet van het uitzicht. Terug in het dorp even een ijsje. Hier heb je ook uitzicht op het Adelaarsnest (Kehlstein Haus). Het huis wat Hitler hier had bovenop een bergtop.Nu een restaurant.

Van hieruit is het vervolgens maar een kort stukje naar Berchtesgaden. Hier neem ik de route naar Kehlstein. Het is niet de bedoeling dat ik naar het Adelaarsnest ga. Hoewel je daar wel een prachtig utizicht hebt, is er historisch gezien niets meer te vinden van het huis van Hitler. Daar bevindt zich nu een restaurant. Daarnaast moet je ook 'onder' DTSL 20170618 0051parkeren en wordt je met een bus naar boven gebracht. Maar het is ook de route van de zgn. Panoramaweg, route 99. Echter ook daarvoor moet je betalen. Ik besluit dat later deze week te doen en via de 319 naar Unterau en Oberau te rijden. Hier een fraai wit kerkje op de foto. Via de 305 rij ik weer terug naar Berchtesgaden. Ik parkeer de auto vlakbij het centrum en ga het dorp verkennen. Het is er zeer rustig. Ondanks dat het best wel een toeristische plaats is, zijn de winkels gesloten. Alleen enkele restaurants zijn open. Na een glaasje fris op een terrasje, rij ik omstreeks 17.00 u weer terug naar mijn verblijf.

DTSL 20170618 0054

DTSL 20170618 0069DTSL 20170618 0071

Vandaag ca 92 km gereden. Het weer was uitstekend. In de ochtend nog wel wat bewolkt, maar daarna kwam de zon steeds meer en meer door. Temperatuur steeg tot ca 25° C. In de avond de foto's weer gedownload en bekeken en een kort verslagje van de dag gemaakt.

 

Dag 3
Salzburg
Maandag, 19 juni 2017

Doordat mijn raam op het oosten ligt, schijnt de zon al vroeg naar binnen. Zo ook als ik vanmorgen om 6.30 uur op sta. Na het ontbijt de spullen weer klaarpakken. Even na 8.00 uur vertrek ik, op weg naar Oostenrijk. Via de 305 ben ik vlot bij de Grens. Geen controles, dus ik kan direct doorrijden. Mijn eerste doel is Schloss Hellbrunn, bekend o.a. van de musical "Sound of Music".

DTSL 20170619 0075In Afin mis ik de afslag naar Schloss Hellbrun. Volgens mij is er verderop nog een, doch die blijkt alleen via de andere rijstrook bereikbaar te zijn. Na gekeerd te zijn bij een garagebedrijf, mis ik ook deze weer. Dus dan maar alsnog via Afin. Ook dan is het vlot te vinden.De parkeerplaats is vrijwel leeg. Ik zie wel openstaande hekken naar het park, maar verder nog geen mensen. Uiteindelijk toch maar via de hekken, de bekende laan op naar Schloss Hellbrunn. Een indrukwekkende laan. Dan blijkt dat je alleen moet betalen voor de bezichting van het slot (museum met kunstwerken) en de waterfonteinen toer. Ik koop een kaartje. De kunst die tentoongesteld is zegt mij niets. Er is verder ook weinig tot niets te vinden over de geschiedenis van het slot. Toch wel een tegenvaller. Ik heb het dan ook snel gezien.

DTSL 20170619 0096DTSL 20170619 0103
Om 9.30 uur start de fonteinentoer. Het is wel leuk om het te zien, echter ik had toch wat meer spektakel verwacht. Er zijn enkele ornamenten, waterogels, zoals het mechanische muziekspelende watertheater met beeldjes die allerhande beroepen uitbeelden en bewegen, volledig aangedreven door het water. Vele fonteintje zijn nauwelijks te zien en worden door de gids aangezet, wanneer je het niet verwacht. Een nat pak is dan niet vreemd, maar niet leuk als je een (dure) camera in handen hebt. Al met al duurt deze toer ruim een uur. Daarna zij we vrij om het grote en fraai aangelegde park te bekijken. Halverwege het park is er nog een pad omhoog, wat een fraai uitzicht biedt over het park.

DTSL 20170619 0116DTSL 20170619 0137

DTSL 20170619 0124Natuurlijk moet ik even het beroemde theehuisje op de foto zetten, van die bekende scenes, uit de musical.Had verwacht dat deze meer centraal in de thuin zou staan, maar staat aan de rand, langs de muur. Omstreeks 12.00 uur heb ik het wel gezien. En na bij de auto eerst even wat te hebben gegeten, ga ik richting het centrum van Salzburg.

Vlakbij het sportcentrum, wat op loopafstand van het stadscentrum af ligt parkeer ik mijn auto.Ook vlak bij de voet van de Festung Hohensalzburg. Een prachtig, groot slot, boven op een heuvel/berg midden in Salzburg. Deze heb ik verder niet bezocht. Ik ben door de verschillende straatjes in Salzburg gelopen met zijn vele pleintjes. Het is er druk en daarnaast ook warm. Helaas lukt het mij niet om de Dom van Salzburg mooi op de foto te krijgen. Op de Domplatz is men druk bezig podia en tribunes te bouwen voor een muziekfestijn. Even later sta ik dan voor het geboortehuis van Mozart. Een groep toeristen krijgt uitleg van een gids.Ik loop nog even door en steek even verderop de rivier de Salzach over. vervolgens linksaf en dan kom ik bij Schloss Mirabell. Ook dit is een mooi slot met fraai aangelegde tuinen en beelden. Vanuit deze tuin ook een prachtig gezicht op de stad en Festung Hohensalzburg. Weer terug naar de andere kant van de Salzag, naar het centrum. Hier op het Mozartplatz met standbeeld van Mozart en op het Residenzplatz nog even rondgekeken. Vervolgens terug naar de auto.

DTSL 20170619 0205DTSL 20170619 0216Zo rond 14.30 uur verlaat ik de stad weer. Via dezelfde weg terug naar Duitsland richting Berchtesgaden. Even voor het dorpje Oberstein bevinden zich de Almbachklamm. Een kloof in het gebergte. Deze is vrij toegankelijk. Het is een mooie tocht langs het riviertje. Dan weer is het smal, dan weer eens wat breder met mooi panorama's. Het wandelen van gisteren en vandaag in Salzburg doet mij nu wel opbreken. Uiteindelijk ga ik de kloof voor ca driekwart lopen. Dan lijkt het mij verstandiger om terug te gaan. Begin mijn benen namelijk behoorlijk te voelen. Maar na de drukke en warme stad, is het echt even heerlijk om door de iets koelere kloof te lopen. In Berchtesgaden nog even wat boodschappen gehaald. Tegen de klok van 17.00 uur terug in het gasthuis.

Vandaag de hele dag zon gehad. Zeker in Salzburg werd het warm. Thuis, lekker macaroni gehad en 's avonds een lekkere halve liter Perlenbacher. Rond 22.00 uur het bed weer opgezocht.