• Slider 07
 • Slider 04
 • Slider 06
 • Slider 01
 • Slider 02
 • Slider 11
 • Slider 05
 • Slider 13
 • Slider 10
 • Slider 12
 • Slider 14
 • Slider 03
 • Slider 08
 • Slider 09

Jordanië - Deel 1

Dag 1
Naar Jordanië
Vrijdag, 30 mei 2014

Vanochtend vroeg op. De laatste spullen in pakken en dan is het eindelijk tijd om te vertrekken. Om ca 9.40 vertrek ik van huis om eerst nog even te tanken. 9.50 verlaat ik Drachten op weg naar Aalsmeer, waar ik de auto parkeer. Even na half twaalf hier aangekomen. Formaliteiten zijn snel klaar en nog even wachten op andere passagiers en dan kunnen we naar Schiphol. We arriveren hier kort na 12.00 u. Omdat ik daags tevoren al had ingecheckt, ben ik mijn koffer ook snel kwijt. En dan op zoek naar Gate 6 die ook snel is gevonden.

Hier hoor ik even later dat de vlucht vertraagd is. i.p.v. 14.35u vertrekken we rond 16.00u omdat het slecht weer is in Istanbul. Uiteindelijk is de take-off om 16.15u. Na 3 uur vliegen en 1 uur tijdsverschil is het 20.15u als ik in Istanbul land. Mijn vlucht naar Amman staat nog niet op de borden. Een half uurtje later wel. Lijkt erop dat de groep met de vlucht eerder ca 2.40 vertraging hebben. Ben benieuwd of dit mij ook zal overkomen. Gelukkig niet zoveel, maar uiteindelijk toch een uur later vertrokken dan gepland. Half twee dus. Na 2,5 uur landen we dan om 4.00u in Amman. Na alle formaliteiten, zoals een visum aankopen a 40 JD mag ik dan Jordanië in. Buiten zie ik de taxichauffeur al staan. Blijkt dat we nog moeten wachten op twee dames. Zij hebben de vorige vlucht op onverklaarbare wijze gemist. Uiteindelijk zijn we dan rond 5.30u in het hotel in Madaba.


Dag 2
Jerash / Dode Zee
Zaterdag, 31 mei 2014

Het is de bedoelding om half 8 ontbijt en vertrek om 8.30u. Ik ga even twee uurtjes liggen, maar slapen doe ik niet. Tegen half acht ontbijt ik en even later ontmoet ik ook de andere deelnemers van de groep. Tegen half negen rijden we met de bus naar Jerash, net ten noorden van Amman. Al met al toch een ritje van anderhalve uur. JO 2014 05 31 000008Onderweg hebben we in Amman Omar de lokale gids opgepikt. Hij zal t/m Aqaba met ons meereizen.

JO 2014 05 31 000061We bezichtigen de oude romeins/griekse stad hier, althans de overblijfselen hiervan. Bij de verschillende tempels en pleinen geeft Omar ons enige uitleg. Het is zeer warm hier. Beetje bedrukkend en heïig en de temperatuur gaat richting 30 graden. Niettemin is het wel mooi om te zien. We zien verschillende overblijfselen van tempels en theaters.

 

Zuilenrij van het ForumMacellum

JO 2014 05 31 000012JO 2014 05 31 000014JO 2014 05 31 000046

Tempel van Artemis

Rond 12.30u vertrekken we weer op weg richting de Dode Zee. Het laagste meer op aarde op een 'hoogte' van -417 m van de zeespiegel. Onderweg gaan we bij een restaurant een lopende buffet nemen. Dan is het nog een klein uurtje rijden en komen we bij de Dode zee. Even omkleden en zwemmen maar, nou ja zwemmen, Het wordt dus drijven. Drijven in de Dode ZeeHet water is qua temperatuur warm en aangenaam. Geeft een gek gevoel dat drijven. Het water voelt ook wat vreemd aan. Na de nodige foto-shoots heb ik het na een kwartiertje wel bekeken. Na goed afspoelen, gaan we nog even lekker in het zwembad poedelen, om vervolgens even lekker rustig op het terras te zitten. Rond 17.30u kleden we ons weer om en vertrekken terug naar Madaba. Na ons even opgefrist te hebben gaan we nog even een hapje halen bij een klein lokaal restaurantje. Niet al het eten lijkt even betrouwbaar en gids Ehab geeft ook aan dat we o.a. de salades e.d. niet moeten eten. We zitten hier op straat en er staat nu toch nog wel een fris windje. Vandaag overdag was het warm en benauwd. Was het in Jerash ca 28 graden. Bij de dode zee liep de temp. op naar ca 35 graden.

Namiddagzon over de Dode Zee

 


Dag 3
Mt. Nebo / Dana
Zondag, 1 juni 2014

Uitzicht vanaf Mt NeboNa een goede nacht weer vroeg wakker. Na het ontbijt gaan we naar Mount Nebo. De berg vanwaar Mozes het beloofde zag. Rond 9 uur komen we daar aan. Na een korte verklaring van onze gids, Omar gaan we de berg op. Van hieruit zie je de Dode zee, met de rivier de Jordaan en aan de overkant Israël, met o.a. Jericho. Gelukkig is het vandaag helderder en dus kunnen we inderdaad Israel en Jericho goed zien. Na de nodige foto’s rijden we weer terug richting Madaba.

 

Beeld op Mt NeboOnderweg maken we een korte stop bij een keramiek winkel. Hier worden o.a. mozaïeken gemaakt. De lokale man die ons daar te woord staat is helaas met het verkeerde been uit bed gestapt. Doordat er steeds mensen binnendruppelen en beginnen met foto’s te maken met flits begint hij zich hieraan te ergeren. In weinig sympathieke bewoordingen maakt hij duidelijk dat er niet geflitst mag worden. Op zich wel begrijpelijk, maar het had ook anders gezegd kunnen worden. We lopen de winkel nog even door en krijgen een kopje thee.

Op Mt. NeboZicht op Jericho vanaf Mt. NeboVervolgens rijden we weer door naar Madaba. Doel is de Grieks Orthodoxe kerk. Hier bevindt zich een bijzonder mozaïek. Zonder echte goede kennis heeft iemand lang geleden een mozaiek in de vloer van de kerk gemaakt, die een kaart van het midden oosten uitbeeld met de belangrijkste plaatsen. Eerst worden we even bijgepraat door onze gids Omar in een klein bijzaaltje. Daarna kunnen we de kerk gaan bezoeken.

JO 2014 06 01 000134Het wordt tijd om Madaba te verlaten en zuidwaarts te gaan naar Dana. Het zal onze langste busrit van de vakantie worden. Maar ook wel een mooie busrit. Is het eerste deel nog redelijk vlak te noemen, maar na een uurtje komen we aan in bergachtig gebied. Het geeft mooi vergezichten. Dit is overigens de zogenaamde Koningsweg. Zeker als we even later een mooi uitzichtpunt bereiken, waar we ook zicht hebben op de grootste stuwdam die Jordanië rijk is. We vervolgens onze weg en rijden kort daarna over de dam zelf.

Even later komen we aan in Kerak. Hier bevindt zich een oud kruisvaarderskasteel uit ca 1140. We krijgen ruimschoots de gelegenheid om deze te bekijken nadat Omar eerst even JO 2014 06 01 000182

wat verteld heeft over de geschiedenis van het kasteel. Het kasteel was in het verleden veel groter, maar door oorlogen en de tand des tijds is een groot deel ingestort. Het kasteel, of burcht, kende ooit 7 niveau's.

Kruisvaardersburcht Al-Karak (Kerak)

Rond half vier vertrekken we weer om op weg te gaan naar het Dana Bioreserve area, waar we in een klein tentenkamp zullen overnachten.

Nabij Al-Tafila moeten we linksaf slaan. Men is bezig met die weg en we moeten door een klein stukje grind naar de hoofdweg. Dit gaat eerst naar beneden en dan weer omhoog. De bus kan dit kleine dalletje niet door, want de voorzijde van de bus komt dan vast te zitten. Met diverse locals wordt getracht om met stenen voor de banden de bus omhoog te krijgen zodat we er door kunnen. Dit slaagt niet. De bus kan nog wel achteruit en dan blijkt dat even terug er een klein zijweggetje is. Samen met een van de lokale bewoners nemen we dit(om)weggetje. Al met al hier toch ca 45 minuten mee verloren. Het is inmiddels donker als we in Dana op onze plaats van bestemming zijn aangekomen. Het is er ook koud. Een stevig windje, in combinatie met de hoogte (ca 1300 m) maakt het behoorlijk koud. Ook de tenten zijn niet winddicht en dus wordt het een frisse nacht. Niettemin toch prima geslapen.

JO 2014 06 01 000222