• Slider 02
 • Slider 04
 • Slider 10
 • Slider 14
 • Slider 07
 • Slider 13
 • Slider 11
 • Slider 03
 • Slider 08
 • Slider 05
 • Slider 06
 • Slider 12
 • Slider 01
 • Slider 09
 • Start
 • 2. Verborgen stad Petra

Jordanië - Deel 2

Dag 4
Dana / Klein Petra
Maandag, 2 juni 2014

JO 2014 06 02 000229JO 2014 06 02 000230Vandaag staat er een pittige wandeling op het programma. Vanuit ons tentenkamp kijken we uit op een dal. Het is de bedoeling dat we met een lokale (natuur)gids deze vallei gaan bezoeken. We gaan ook vroeg op pad. Even na 8 uur vertrekken we.

Via smalle paadjes, wat soms nauwelijks deze naam mag hebben dalen we langzaam af. Het is goed uitkijken waar je voeten zet. Onderweg vertelt de gids ons iets over de verschillende plantjes en bomen die we zien. Onderweg passeren we ook een geitenhoeder met zijn kudde geiten en ezel.

Ezel van een BedoeïneHij verblijft hier meestal een maand om dan weer even terug te keren en vervolgens een andere plek te zoeken. In die periode slaapt en werkt hij in het dal bij zijn geiten. Eventueel eten wordt eens in de paar dagen door familie gebracht.

Mooi uitzicht op de valleiVanmorgen is het nog redelijk bewolkt en fris. Maar allengs we het dal naderen, komt de zon beter door en valt de wind beneden in het dal bijna helemaal weg. Het wordt dus lekker warm. Onderweg kunnen we ook nog genieten van mooie uitzichten. Na ruim een uur komen we beneden in het dal. Bij een plaats waar wat water uit de bergen komen zitten twee kikkers (padden?) te paren. De slierten eitjes zijn ook heel mooi te zie. Vervolgens komen we in een gebiedje waar een aantal holen in de rotsen zijn gemaakt. Plaatsen waar de geitenhoeders bijvoorbeeld overnachten. Onze lokale gids blijkt ook een grote fles water en een ketel mee te hebben genomen. Hij stookt en vuurtje en maakt zo voor ons een bedoeïen thee klaar. Voor ons even een goed rustmoment voordat we weer omhoog gaan. Na veel klauterwerk, maar wel weer met mooie uitzichtpunten komen we dan uiteindelijk rond 12.00 weer boven. We bevinden ons ca 2,5 km vanaf het kamp. Afgesproken was dat de bus hier zou oppikken.

Beneden in de valleiTerug in het kamp wacht ons weer een goede maaltijd. Om ca 14.00 vertrekken we vanuit Dana om richting Petra te gaan. Eerder hadden we al besloten om onderweg nog enkele kleine bezienswaardigheden te bekijken. Een daarvan is een klein vervallen kasteel, Deze is niet te bezoeken en is meer een kort foto-stop. Vanaf een paar honderd meter afstand maken we even wat foto’s. De bus keert vervolgens, rijdt weer een stukje terug om vervolgens de rit richting Petra te vervolgen. Ca 15 km voor Petra heb je ook nog kleine Petra. Deze gaan we bezoeken zodat we een idee krijgen wat ons te wachten staat.

Onderweg naar Petra nog een burcht gezienJO 2014 06 02 000291

Klein PetraKlein Petra

In de rotsen zijn diverse ruimten uitgehakt. De foto’s  spreken voor zich. Aan het eind van de kloof verleid ons een bordje met “best view” een trap te beklimmen. Het is inderdaad een redelijk klim. Maar aan het eind een best view? Het is maar net wat je daar onder verstaat.

We gaan weer terug. Net als we willen wegrijden worden de geiten van de Bedoeïen gedrenkt bij een punt wat in de bergen is uitgehakt. We kunnen er even bij kijken.

Na een kort ritje komen we aan in Petra. Alvorens ons hotel op te zoeken, rijden we naar de andere kant van de stad om daar de bron van Moses te bezoeken (althans dat vermoed men) Nu is het een gebouwtje waar water uit de bergen wordt opgevangen. Lokale bewoners halen hier water uit. Wij hadden hier zo onze bedenkingen over. Rond 17.30 zijn we dan in het Hotel. Niet ver van de ingang van Petra. Om de hoek gaan we gezelig lunchen en als we weer terug zijn gaan we in het bovenrestaurant nog even wat drinken.

En wat het weer betreft. Ook vandaag weer volop zon en warm, zal snel zo rond de 35 graden zijn geweest. Alleen vanmorgen bij het opstaan nog fris en bewolkt, maar die trok al snel tijdens de wandeling op.


Dag 5
Petra
Dinsdag, 3 juni 2014

Deze dag staat in het teken van het bezoek aan de “verborgen” stad Petra. Na het ontbijt van 8.00 gaan we om 9.00 u te voet naar de ingang van Petra, wat op ca 400 m van ons hotel ligt.

JO 2014 06 03 000349JO 2014 06 03 000350

We krijgen een plattegrondje en kunnen vervolgens lang de souvenirwinkeltjes beginnen aan een lange warme tocht door Petra. Na nog een poortje te zijn gepasseerd lopen we langs de stallen van de paarden en ezels, die je ook naar de Sicq kunnen brengen. Het eerste deel is een brede 'open' weg. Na een aantal honderden meters komen we bij de eerste tombe. Gids Omar vertelt e.e.a. over de geschiedenis van de Nabateers en ontstaan van deze locatie. Na 10 minuten lopen we weer verder en komen dan aan bij de ingang van de bekende kloof, ofwel De Sicq.

Al-Sicq, de toegangskloof tot PetraLangs de zijkanten zie je een goot op ca 1 mtr hoogte. Deze werd gebruikt voor de watervoorziening. Onderweg in de kloof zijn ook nog een aantal bezienswaardigheden. Na ca 1 km komt dan het moment dat je de schatkamer te zien krijgt, een mooi en indrukwekkend moment. Je rondt een bocht en dan als het ware door een spleet zie je een klein deel van de schatkamer. Als je er dan later in zijn volle glorie voorstaat, zie je hoe groot en mooi dat deze is. Nadat een ieder even ruim 5 minuten de tijd heeft gehad om foto’s te maken, vertelt Omar nog het een en ander. Daarna gaan we verder Petra in. Overal om je heen zie je verschillende soorten tombe’s. Nadat Omar ons nogmaals enige uitleg heeft gegeven over de verschillende bouwwerken, zijn we vrij om te gaan.

Ik bezoek eerst de Griekse tempel. Daarna is het op weg naar De Monastry (Al-Deir), een voormalig klooster. Het wordt een slopende tocht naar boven. Ca 800 – 830 treden zullen moeten worden bedwongen en dat onder een strak blauwe lucht met een felle zon. Die nagenoeg recht boven je staat. Het wordt afzien. Maar uiteindelijk tegen half een ben ik boven. Hier zijn ook al een aantal anderen van onze groep gearriveerd. De Monastry meet 45 m breed en 48 m hoog en is daarmee iets groter dan de schatkamer. Hij is echter iets minder fraai versierd. Maar is toch een indrukwekkend gezicht.

Aan het eind van de Sicq, doemt de Schatkamer op.Je kunt hier ook nog naar een tweetal andere uitzichtpunten. We nemen de dichtstbijzijnde, en als we eenmaal hier op de top staan, hebben we ook prachtige vergezichten naar de valleien achter Petra en een mooi uitzicht over de vallei waarin Petra ligt. Na uitgebreid hier foto’s en video te hebben genomen, dalen we weer langzaam af naar beneden. Onderweg nog een klein uitstapje naar de Leeuwenklooster. Weer onderaan bij de trappen neem ik met Rene en Janis een drankje in een restaurant. Daarna ga ik terug naar de stad Petra. Onderweg maak ik nog wat foto’s van verschillende objecten, omdat de zon nu inmiddels wat lager staat. Het is uiteindelijk tegen half vijf dat ik weer terug bij het hotel ben. Dan is het eerst de foto’s downloaden en een beetje opfrissen.

Om 18.00 u worden we opgehaald en naar een Turks bad gebracht. Hier laten we ons even lekker verwennen in een stoombad en een kleine massage. Terug in het hotel gaan we vervolgens nog met ons 6-en in een nabijgelegen restaurant eten. Het was vandaag een vermoeiende dag, maar het was alleszins de moeite waard.

 

Onderstaand nog meer foto's van Petra, en natuurlijk nog veel meer in het foto-album.

 

JO 2014 06 03 000377

The Corinthian TombHet begin van de trappen naar Al-Deir (Monastry)Al-Deir (The Monastry, klooster)

JO 2014 06 03 000435JO 2014 06 03 000427JO 2014 06 03 000422


Dag 6
Naar Wadi-Rum
Woensdag, 4 juni 2014

JO 2014 06 04 000473Wat een weldaad als je even kunt uitslapen na zo'n inspannende dag. Want we vetrekken vandaag pas rond 10 uur. We volgen eerst nog de Kings Highway, maar even later komen we uit op de grote dessert highway van Amman naar Aqaba. Hier direct ook drukker met meer vrachtverkeer. Even later slaan we linksaf. Ondertussen is het landschap al beduidend veranderd. Grotere, kalere en drogere vlakten. Zeker nadat we linksaf zijn gegaan naar Wadi-Rum, is het duidelijk dat we aanbeland zijn in de woestijn.

Wadi-rum is een gebied dat op de Unesco Werelderfgoed lijst staat. Een gebied van woestijnzanden welke doorklieft worden door ruwe bergen. Aangekomen in het bezoekersdorpje, nuttigen we hier eerst onze eigen meegenomen broodjes en drinken. Inmiddels staan de Jeeps klaar om ons gedurende een 3 uur door de Wadi-Rum te rijden. Tijdens de rit stoppen we JO 2014 06 04 000479op 5 bijzondere plekken, w.o. een plek met inscripties. Een smalle kloof, met waterbron en ook rotstekeningen, vervolgens bij een grote rode zandheuvel en een tweetal natuurlijke rotsbruggen. Helaas worden we bij de kloof gestoord door een andere groep. Omdat er ook wat water ligt stuurt Omar ons terug. Toch wel jammer dat we niet tot het eind konden gaan. Gaf echt een gevoel dat we weggejaagd zijn. Gelukkig is er dichtbij nog een bedoeientent, waar we een kopje thee ter troost krijgen. Vervolgens naar de grote rode zandheuvel. Een 4-tal van onze groep maakt de loodzware klim naar boven. Teruggekomen hebben ze de schoenen vol met het rode woestijnzand. Vervolgens zijn er nog een tweetal natuurlijke bruggen, een kleine en een grotere. Het mooie bij deze bruggen is, dat je er ook nog daadwerkelijk bovenop kunt klimmen. En dus prachtige mooie vergezichten hebt en natuurlijk mooie heroïsche foto’s. De klim naar de tweede, grotere brug, is iets lastiger. Ik heb als enige de uitdaging aangedurfd. Nadat dit alles is bekeken, rijden we nagenoeg weer terug naar ons beginpunt. Alleen houden we nu iets meer links aan en komen dan uit bij ons tentenkamp van die nacht.

Wadi RumGezicht in de rotsen

Overigens het is behoorlijk heet hier in de woestijn, zal ergens zijn tussen de 35 en 40 graden. Echter de zon schijnt niet volop. Door woestijnwinden van de afgelopen dagen is er veel stof in de atmosfeer. Het geeft een bedrukkende warmte. In de schaduw van de tenten kunnen we even bijkomen en genieten van een drankje. Rond 20.00 wordt ons eten uit de grond gehaald. Lamsvlees met aardappels. Dit heeft ca 4 uren onder de grond staan garen. Het ziet er goed en lekker uit, echter de warmte heeft mij toch wel wat te pakken. Het eten smaakt mij niet zo goed en ga dan ook kort na het eten in mijn tent liggen. Uiteindelijk nog wel redelijk kunnen slapen.

WoestijnmierDe kleine natuurlijke brug