• Mg 08
 • Mg 01
 • Mg 03
 • Mg 02
 • Mg 09
 • Mg 07
 • Mg 05
 • Mg 06
 • Mg 04
 • Mg 10
 • Start
 • 2. Westelijk Mongolië

2 - Westelijk Mongolië

Dag 8
De Sjamaan
Maandag, 12 juli 2010

Vandaag een dag van lekker relaxen. Vanmorgen wederom rond 7.00 op. Bedoeling is dat we vandaag om ca 9.00 het ontbijt hebben. Echter doordat ik mij volledig leeg voel ga ik toch eerder ontbijten. Voelt toch weer goed om wat binnen te hebben. Neem ook nog even een ORS drankje. Voel me toch wel duidelijk beter dan gisteren. Niet dat ik weer helemaal fit ben, maar toch.

Het is vanmorgen licht bewolkt. Een aantal gaan vandaag wederom naar het Nadaamfestival dat ook vandaag er nog is. De anderen gaan lekker relaxen. Wat wandelen, foto’s nemen. Of misschien even wat lekker lezen. Ik kies ook voor het laatste. Rond 14.00 gaan we eten. Om 15.30 u vertrekken we om naar een sjamaan te gaan die iets verderop langs het meer zijn domicilie heeft gekozen samen met een aantal rendieren en zijn familie.

IMG 6093Een aantal locals verkoopt daar wat souvenirs. Een viertal volwassen rendieren en een tweetal jongere staan onder de bomen. Een tweetal tenten staan opgesteld vlakbij het meer. Een van de tenten is van de sjamaan. Nadat Adila met de sjamaan heeft gesproken mogen ook wij even later naar binnen. We krijgen een soort melkthee aangeboden en een soort koekje. De sjamaan vertelt over zijn leven en hoe je sjamaan wordt. Sjamaan wordt je niet zomaar. Het is een roeping. Normaliter wonen ze ca 400 km meer naar het noorden. Zomers komen ze hierheen voor de toeristen. Helaas kan en mag hij nu geen rituelen doen. Rituelen kunnen niet zomaar worden gedaan om de geesten e.d. niet te verstoren.

Rond 20.15 u zijn we weer terug. Het is inmiddels weer meer bewolkt geraakt en vanavond/vannacht zal het dan ook regenen.  Vandaag was het beduidend koeler dan gisteren. Het eten smaakt mij weer prima. Oh ja, de ziekenboeg lijkt wat meer gevuld te worden. Waren gisteren Toos en ik het slachtoffer, vandaag kwamen daar Ferdinand en Henriette bij.

Dag karakteristieken

Ochtend

 Half bewolkt

21°C

Middag

 Zwaarbewolkt

25°C

Avond

 Regen

18°C

 


Dag 9
Naar het Zuiden
Dinsdag, 13 juli 2010

IMG 6097Ons wacht weer een lange reisdag en dus is het weer vroeg op. Half zes gaat de wekker en om 7.00 u vertrekken we. We maken een nieuwe traditie van Mongolië mee. Een van de medewerksters van het kamp is fraai uitgedost in traditionele kledij. In haar handen houdt ze een kommetje melk en een soort lepel. Tijdens het wegrijden zal zij ons symbolisch besprenkelen met melk en ons een goede reis wensen. Door het overige personeel worden we hartelijk uitgezwaaid.

We gaan naar het zuiden. Dat betekent ook dat we weer langs de plaats komen waar we een paar dagen geleden gevangen zaten door het onweer. Behalve gebogen grassprieten en de geulen langs de weg wees niets er op dat hier in de rivier ca 50 cm water stond. Nu was alles droog en geen drup water te bekennen.

IMG 6142In de loop van de morgen arriveren we weer in Moron. De zon schijnt vandaag weer uitbundig en dus is het weer warm, tegen de 30 C. Eerst bezoeken we hier het klooster. Daarna hebben we tijd voor internet, winkelbezoek etc.  Ik verstuur mijn tweede groet uit Mongolie.

Eindbestemming is vandaag het Shine-Ider meer. Het landschap doet inmiddels vertrouwd aan. Eindeloze steppes omringd door heuvels / bergen. Hier en daar een ger en kudden schapen en geiten op de hellingen. En hier een daar een kudde paarden.  Zo nu en dan komen we een auto tegen. Of een motor. Dat is een geliefd voertuig van de nomaden. Oh ja, zijn de nomaden verstoken van enig luxe? Nee. Televisie is beschikbaar door een kleine satellietschotel. Voor de stroomvoorziening gebruikt men een kleine zonnepaneel.  Toch wel gek die dingen te zien naast een ger.

IMG 6163Onderweg kampt busje 1 met wat problemen. Het lijkt erop dat men water lekt. Gevolg is dat er geen voldoende koeling is en dus moet het busje regelmatig een korte stop maken om even wat af te koelen en het water bij te vullen.

Aan het eind van de middag komen de onweersbuien weer op. We houden het niet geheel droog. Eenmaal aangekomen bij het Shine-Ider meer breekt even later weer de zon door. Met als gevolg een prachtige regenboog en een schitterende lichtspel op de tegenoverliggende heuvels.

Dag karakteristieken

Ochtend

 Zonnig

22°C

Middag

 Half bewolkt

29°C

Avond

 Enkeleonweeersbui

21°C

 


Dag 10
Terhiyn Tsagaan Nuur
Woensdag, 14 juli 2010

Net als voorgaande dagen wekt een vriendelijk zonnetje ons om 6.30 u. Wanneer we onze gers uitkomen hebben we een mooi blik op het meer. Wel is het nog frisjes, doch het belooft een mooie dag te worden. Rond 8.00 vertrekken we weer door de groene heuvels en laaggebergte van Mongolië. Onderweg weer een aantal stops. Rond 12.00 u arriveren we bij Jargalant. Een groep koeien probeert hier de rivier over te steken. Een kalf heeft nogal moeite met de stroming en wordt eventjes meegesleurd voordat het weer vaste bodem onder voeten heeft.

We rijden iets verderop waar we wel, op het oog, een heel bouwvallige houten brug moeten oversteken. Iedereen moet uitstappen en lopend de brug oversteken. De busjes gaan vervolgens een voor een de oversteek wagen. Bij IMG 6196het filmen, al achteruitlopend val ik aan het eind van de brug in een gat. Te laat wordt ik door de anderen gewaarschuwd. Gelukkig loopt het goed af.

{mp4}mg00260{/mp4}

In Jargalant worden even wat boodschappen gedaan en kunnen we even rondkijken. Daarna rijden we naar de rand van het dorp waar we in een soort parkachtige omgeving onze picknick lunch zullen nuttigen. Het is echter al weer behoorlijk bewolkt geworden en de onweersbui laat niet lang op zich wachten. Bij een harde frisse wind nuttigen we aan de boorden van een riviertje vlug onze lunch. Nog maar net op weg begint het weer te regenen en te onweren. Glibberend en glijdend vervolgen we onze weg door de Mongoolse heuvels. Tegen drieën wordt het eindelijk weer droog. Even later hebben we op een bergpas een mooi uitzicht op de valleien. Bij de pas staat ook een gers waar de kinderen met een simpele stok aan het spelen zijn.

IMG 6241Tegen 17.00 u arriveren we bij onze ger-kamp aan de boorden van het Terhiyn Tsagaan Nuur (Nuur is meer). Een stevige frisse wind waait over het meer. Nadat we ons hebben geïnstalleerd en eventjes hebben opgefrist gaan we langs het meer naar een vulkaankrater, de Khorgoo Uul. De vulkaan is al lang niet meer werkend. Zo vanaf de top is nog goed te zien dat in de omgeving nog meer kraters zijn. Ook aan het zwarte lavagesteente is te zien dat hier een oud vulkaangebied is.

Na het bezoek aan de vulkaan rijden we terug naar het meer. We kijken nog even bij de gestapelde stenen aan de rand van het meer, alvorens we terugrijden naar ons kamp.

Dag karakteristieken

Ochtend

 Zonnig

24°C

Middag

 Half bewolkt

20°C

Avond

 Enkeleonweeersbui

16°C

 


Dag 11
Warmwaterbronnen
Donderdag, 15 juli 2010

IMG 6277Het wordt zo langzamerhand onze vaste tijd van opstaan: 5.30 u. En dus het vertrek om 7.00. We rijden vandaag eerst naar Tsetserleg. Het landschap lijkt iets vlakker te worden al zien we in het zuiden wel de contouren van het Hangayn Nuruu gebergte. Een aantal kilometers na Tarbat ontwaren we op een heuvel een grote Stoepa. Deze is hier opgericht in de strijd tegen de Russische overheersing. Het gebied waar we ons nu bevinden is feitelijk een driehoek, omringd door rivieren en dus eigenlijk een soort eiland. Met slechts een enkele brug was het makkelijk te verdedigen. Een veertigtal kilometers verder komen we bij een van deze rivieren die zich door een klein ravijn slingert.

Rond 14.00 arriveren we in Tsetserleg. Na de lunch is er nog even de mogelijkheid om het Zayain Gegeenii Sum klooster te bezoeken wat op de berghellingen bij de stad ligt. Bovenaan staat een groot beeld met uitzicht over de stad. Vanaf deze hoogte is mooi te zien hoe de wijken van de stad erbij liggen.

IMG 6298Het is nog ca 50 km voordat we vandaag bij onze eindbestemming arriveren: Tsenher. Bij dit gerskamp liggen een aantal warmwaterbronnen. En dus zijn hier ook warmwaterbaden gemaakt. Een voor de mannen en een voor de vrouwen. Wanneer wij arriveren zijn ze net leeg en schoongemaakt. Men is bezig met vullen. Na het diner willen we hier toch wel graag even van genieten. Helaas blijkt door het vullen met vers bronwater dat het water veel te heet is om hierin plaats te nemen. Het “vrouwenbad” wordt aangevuld met koud water. Even later is dit voor de dames voldoende afgekoeld om hierin plaats te nemen. Daarna wordt ook het herenbad afgekoeld, echter ik heb mijn kleren al weer aan en neem niet meer de moeite om alsnog een bad te nemen.

Rond 22.00 zoeken we ons bed maar weer op.

Dag karakteristieken

Ochtend

 Zonnig

23°C

Middag

 Zonnig

30°C

Avond

 Half bewolkt

18°C

 


Dag 12
Hagelstenen als ...
Vrijdag, 16 juli 2010

IMG 6348We staan vandaag een uurtje later op zodat we om 8.00 vertrekken vanuit Tsenher. Vandaag vertrekken we naar Karkhorin, de vroegere hoofdstad van Mongolië. Hier bevindt zich ook een heel groot tempelcomplex: het Erdene Zuu. Na een kort stukje hobbelen, kunnen we daarna voor een groot deel ook gebruik maken van een geasfalteerde weg. En dus bereiken we rond 11.15 u al Karkhorin (Ook wel Karakorum). Nadat we om 12.30 onze lunch hebben genuttigd gaan we het kloostercomplex bezoeken. Net buiten de stad is het omzoomd met een grote muur met in totaal 108 Stoepa’s (108 is een heilig getal binnen het Boeddhisme). Er bevinden zich verschillende tempels. Met de bouw is in 1585 begonnen. Nadat het in de 17e eeuw was vernietigd is het in de 18e eeuw weer herbouwd. Op zijn meest bevatte het 62 tempels. In 1939 is wederom een groot deel vernietigd. Nu herbergt het musea en tempels en is het een belangrijk toeristisch trekpleister. Buiten het complex bevindt zich een stenen schildpad. Totaal zijn er vier, doch de andere staan in de bergen op grote afstand.

IMG 6381

Na het uitgebreide bezoek lopen we terug naar de stad. Hier bezoeken we even een lokale markt. In kleine hokjes en containers worden diverse waren aan de man gebracht. Een idee wat hier te krijgen is: Een kapsalon, kleine supermarktje, diverse kledingwinkels. Materiaal voor de auto en motor. Tuig voor het paard, touwen e.d. materiaal voor de gers, huishoudelijke artikelen etc. etc. En ja je kunt er ook buiten biljarten.

Na hier even rondgekeken te hebben nog even naar een internetcafé. Wanneer we hier zitten breekt een kleine onweersbui los. Fikse hagelstenen worden door het openstaande raam geblazen. Buitengekomen is te zien hoe groot deze stenen wel niet zijn. Wanneer we het dorp verlaten, op weg naar onze gerkamp, hebben de kinderen de meeste lol met de hagelstenen. Overigens was het vandaag prima weer met veel zon, wat stapelwolkjes een temperatuur tussen de 25 – 30 C.

{mp4}mg00338{/mp4}

‘S avonds bij het diner speelt en zingt een groepje lokale musici voor ons enkele traditionele liedjes en laat een acrobate haar lenigheid tonen.

Dag karakteristieken

Ochtend

 Zonnig

23°C

Middag

 Half bewolkt

32°C

Avond

 enkeleonweerbuimethagel

21°C

 


Dag 13
Waterval of klooster
Zaterdag 17 juli 2010

Bij het ontbijt (om 7.00) ontstaat even een discussie wat we vanmiddag (kunnen) gaan doen. Het blijkt namelijk dat we ofwel de waterval kunnen bezoeken, ofwel een klooster wat op een berg staat, met een ‘steile’ klim. In ons programma staat echter anders. De verwachting is namelijk dat we begin van de middag op onze plaats van bestemming komen. Daarna is het nog ca 2 uur rijden naar de waterval (en dus ook 2 uur terug) en ditzelfde geldt voor de tocht naar het klooster. Beide op de middag doen is dus vrijwel onmogelijk. Uiteindelijk wordt besloten tot splitsing. Wie naar de waterval willen kunnen daarheen, wie naar het klooster kan daar heen.

We worden weer op de traditionele wijze uitgezwaaid. Na ruim drie uur rijden komen we rond 11. 00 u aan in ons kamp. We installeren ons en na de lunch vertrekt een groepje naar het klooster. Het overgrote deel gaat naar de watervallen. Inderdaad na een kleine 2 uur hobbelen arriveren we rond 14.00 u bij de waterval: Orkhorn. Een waterval die zich ca 20 m. naar beneden stort. Vlakbij de waterval klauteren we naar beneden. Aan de voet van de waterval is het mogelijk om met een klein rubberbootje je lekker nat te maken. Daarna wandelen we een stukje langs de rivier. Na een paar honderd meter komen een tweetal rivieren samen. De ene is bruin de andere mooi helder. Honderden meters stromen beide waters naast elkaar voordat ze langzaam in elkaar overgaan. Het verschil is duidelijk te zien. Nadat we verderop weer omhoog geklauterd zijn gaan Adila, Henk en Lotte nog even boogschieten. Nadat een ieder zich weer heeft verzameld rijden we de 2 uur durende toch terug naar ons kamp. Een aantal bezoeken daar nog een nomadenfamilie.

En zoals we de afgelopen week onafgebroken gewend zijn, ook nu komt er weer een onweersbui over. Nadat deze langzaam overtrekt komt de zon weer tevoorschijn en brengt ons een schitterende regenboog.

Dag karakteristieken

Ochtend

 Zonnig

23°C

Middag

 Zonnig

32°C

Avond

 Enkeleonweeersbui

21°C

 


Dag 14
Verdwaalde Monnik
Zondag, 18 juli 2010

Het vaste tijdstip de volgende ochtend brengt ons een frisse ochtend met enige regen. Om 7 uur vertrekken we, op weg naar het zuiden. De Gobi woestijn nadert zo langzamerhand.

IMG 6456De temperatuur gaat alweer met rasse schreden omhoog. Duidelijk merkbaar en zichtbaar is dat de Gobi woestijn nadert. Eigenlijk is niet duidelijk aan te geven waar je de woestijn binnenrijdt. Eigenlijk heel langzaam verandert de vegetatie. Uitkijkend over de valleien blijft het landschap groen. Wanneer je een stop maakt en naar de grond kijkt is duidelijk te zien dat de vegetatie anders is maar ook de grond is duidelijk steenachtiger.

Niet zo lang na ons vertrek zien we een groepje kamelen.  Deze worden even vereeuwigd waarna we de reis weer voortzetten. Even later is een familie druk bezig hun gers en huisraad in te laden op een kleine vrachtauto. We rijden ernaar toe en worden hartelijk welkom geheten. Natuurlijk moeten we even de paardenmelk drinken (gefermenteerde melk, zuur). De mannen doen een spelletje, waar hartelijk wordt omgelachen en de verliezer een hele kom melk moet leegdrinken. Adila wint een paar keer. Dit zint de nomade niet, maar even later weet hij toch te winnen en moet Adila, onze reisgids, de kom leegdrinken.  Na een klein half uurtje nemen wij afscheid.

Verder gaat de tocht naar het zuiden. Nu wordt het zo langzamerhand wel duidelijk dat we in de woestijn zijn aangekomen.  De bergen hebben we inmiddels achter ons gelaten. Glooiende heuvels blijven over met soms verre gezichten.

In Olziyt wordt nog even getankt. De schooiende kinderen bij de pomp worden even Nederlandse liedjes en dansjes geleerd. De temperatuur is inmiddels behoorlijk opgelopen en is al boven de dertig graden.

IMG 6465IMG 6461

Rond 16.00 arriveren we in Ongii, onze bestemming voor vandaag. Hier bevinden zich nog de ruines van een oude tempelcomplex. Deze bezoeken we even later.

Bij het eten ‘s avonds worden we verrast door een tweetal giechelende dames uitgedost in fraaie traditionele Mongoolse kledij. Het blijken Shirley, onze reisleidster, en Lotte te zijn.  Iedereen heeft dolle pret. Natuurlijk worden ze even op de foto gezet, waarna Jane en Amy eveneens de kledij aantrekken. Ook hebben ze diverse kleding voor mannen en dus trek ik de stoute schoenen uit en laat mij verleiden mij om te kleden tot … Monnik.

Ook nu hilariteit alom bij de anderen. Na het eten verschijnt Adila ook nog even als sjamaan.

We zitten aan de rand van de woestijn bij de rivier de Ongii. Henk is hier 5 jaar geleden ook geweest. Toen stond de rivier droog. De afgelopen jaren zijn droog geweest in Mongolië. Navraag bij Adila leert dat er dit jaar, deze maand, al beduidend meer regen is gevallen dan in de voorgaande jaren.

Na een lekker biertje zoeken we rond 22.00 u weer ons bed op.

Dag karakteristieken

Ochtend

 enkelebui

18°C

Middag

 Zonnig

33°C

Avond

 Half bewolkt

26°C