Inleiding
DRACHTEN - Zaterdag 1 september 2012 ben ik weer begonnen aan een nieuw avontuur. Reisbestemming is dit keer Zuid-Amerika en wel naar de Inca-landen bij uitstek, Peru en Bolivia.
Het vliegschema voor de heenreis is als volgt:
Vertrek Tijd vluchtnr Aankomst Tijd Amsterdam 7:35 IB3215 Madrid 10:25 Madrid 12:40 IB6651 Lima 17:35
Vanuit Lima gaan we zuidwaarts naar Ica om vandaar uit de Ballestas (kleine Galapagos) eilanden te bezoeken, vervolgens door naar Nazca, waar we de Nazca-lijnen vanuit de lucht gaan bekijken.
Vanuit Nazca met de nachtbus verder zuidwaarts naar Arequipa. Daarna trekken we het binnenland in naar Chivay om daar de Colca-canyon te bezoeken met haar Condors. Daarna rijden we door de Andes naar Puno aan het Titicacameer. Hier bezoeken we de drijvende rieteilanden.
Vanuit Puno gaan we verder zuid-oostwaarts en rijden we Bolivia binnen. We rijden naar de formele hoofdstad La Paz. Vervolgens verder zuidwaarts naar de ca 12.000 km2 grote zoutvlakten van Uyuni. Na hier ongetwijfeld humoristische foto's gemaakt te hebben gaan we naar de zilvermijnen bij Potosi. De mijnwerkers werken hier onder erbarmelijke omstandigheden in de mijnen.
Vanuit Potosi rijden we weer terug naar La Paz, om vervolgens door te rijden naar Copacabana, aan het Titicacameer. Dan rijden we weer terug naar Peru om uiteindelijk uit te komen in Cusco. Hier verblijven we een 4-tal dagen. De mogelijkheid hier is om een 4-daagse of 2-daagse wandeltrip, de zgn. Inca-trail te lopen. Ik neem de 2-daagse. Eindpunt van deze trip zal leiden naar waarschijnlijk het absolute hoogtepunt van deze reis: Machu Picchu. De "verborgen" Inca-stad die in 1920 werd ontdekt door een Amerikaan en inmiddels is uitgegroed tot het grootste toeristisch trekpleister van Peru.
Vanuit Cusco vliegen we weer naar Lima om vandaar uit weer terug naar Nederland te vliegen. ik hoop dan op 24 september weer in Nederland terug te zijn. Veel leesplezier!
Aankomst in Lima
Mijn vakantie begint eigenlijk al een dag eerder. Vrijdag 31 augustus zijn de koffers gepakt en vertrek ik naar mijn zuster die mij vroeg in de ochtend naar Schiphol zal brengen. Zaterdagmorgen even na 3.00 vertrekken we en zijn mooi op tijd op Schiphol. De koffers ben ik snel kwijt. Vervolgens nog even shoppen en dan is het wachten. De vlucht naar Madrid gaat voorspoedig. Met een metro worden we naar de andere hal gebracht. We vertrekken vanuit Madrid ca een half uur later. De radar van het vliegtuig blijkt kapot. Nadat deze hersteld is kunnen we vertrekken. Na een goede vlucht arriveren we rond 18.00u in Lima.
Daar worden we al opgewacht door onze reisleidster Antonia Macaraz (Tanny). Ook maak ik daar kennis met de andere groepsleden. Na de eerste soles te hebben gepind rijden we in de schemering en duister naar ons Hotel in de wijk Miraflores. Uiteindelijk zijn we hier rond 21.00u. Na de koffer op de kamer te hebben gezet en wat opgefrist nog even wat koffie halen in een MacDonalds.
Daarna even naar een klein parkje met veel katten en maak zo kennis met leefbaarheid van de stad bij avond. In het parkje diverse kraampjes waar van alles wordt verkocht. Na hier een klein uurtje te hebben rondgelopen terug naar het Hotel voor de eerste overnachting op Peruaanse bodem. De volgende ochtend wordt het weer vroeg op.
Water en zand
Vanmorgen vroeg op. Doel is om vroeg te vertrekken zodat we tijdig en voor de grootste drukte met de boten naar de Ballestas eilanden kunnen.. Het is nog donker als we even na 6.00u vertrekken. Langzaam wordt het lichter en kunnen we wat meer van de buitenwijken van Lima zien. De eerste aanblik is rommelig. Gedurende de vakantie zullen we hier aan wennen. Het is deze ochtend bewolkt. Eenmaal buiten de stad zien we een dor, droog en grijs gebied. Zo nu en dan zijn er percelen waar wat tuinbouw is. Vanuit Lima zijn we zuidwaarts, langs de kust, vertrokken. Rond 9:00 stoppen we in een klein stadje voor de lunch. Hier maken we dan ook kennis met wat we vaker zullen tegenkomen. Je bestelt en betaald bij de ene persoon. Een tweede maakt het klaar en een derde overhandigd jouw het gekochte. Werkverschaffing zullen we maar zeggen.
Na het ontbijt rijden we door naar Pisco. Een klein stadje aan de Grote of Stille Oceaan. Dit is de uitvalsbasis naar de Ballestas Eilanden. Enkele rotspartijen op een aantal km voor de kust.
De Eilandengroep wordt ook wel “Galapagos van de armen” genoemd. De eilanden zijn onbewoond en mogen niet betreden worden (beschermd natuurgebied). Alleen de bewoners mogen er eens in de vijf jaar op om guano, vogelmest, te winnen. Veel verschillende vogels gezien zoals Pelikanen, Aalscholvers, Meeuwen en meer. Ook waren er een paar Humboldt Pinquins en Zeeleeuwen. De hoeveelheid zeeleeuwen e.d. viel tegen. De reden hiervoor is dat het nu hier winter is. Zomers zijn er vele duizenden. Op de heen reis zijn we ook langs “El Candelabro” gevaren een afbeelding van een Kandelaar van ca 200 bij 60 mtr. De betekenis en herkomst hiervan is onbekend. Terugvarend is er plotseling een knal te horen en is duidelijk merkbaar dat de boot ergens tegen aan gebotst is. Lijkt erop dat we een zeeleeuw hebben overvaren die tegen de schroef is gekomen. De boot kan echter verder en zonder kleerscheuren bereiken we weer vaste grond onder de voeten.
We hijsen ons weer de bus in en rijden door naar Ica. Vlakbij Ica liggen immense zandduinen. In de oase Huachachina hijsen we ons vervolgens in buggy’s om een toch over de zandduinen te maken. Over hoge zandduinen en diepe hellingen scheuren we hier even rond. Even later is er de mogelijkheid voor sandboarden. Op een soort skatebord ga je een steile helling af. Ik zie hiervan af. De anderen van de groep doen het wel. Na vervolgens nog wat foto’s te hebben gemaakt, rijden we terug naar Huachachina en rijden daarna door naar Ica, naar ons hotel. Overigens is het inmiddels volop zonnig geworden, tijdens onze terugtocht van de Ballestas eilanden en is er een heerlijke temperatuur (ca 25C). Wanneer de avond valt koelt het overigens snel af.
Lijnenspel
We kunnen vanmorgen een beetje uitslapen en bijkomen van de reis en de eerste drukke dag. Rond 10.00 gaan we vertrekken naar Nazca. Een stadje ten zuidoosten van Ica. In de omgeving hier zijn de zgn. Nazca-lijnen. Figuren die met name vanuit de lucht prachtig te zien zijn. Het weer is wederom uitstekend. Hoewel een bewolkte start, komt de zon er rond 8.00 volledig door en hebben we de rest van de dag stralend weer. De temperatuur zal vandaag dan ook richting de 30C gaan.
De rit naar Nazca duurt niet lang. Wel is de omgeving ook hier dor en droog. Zoals overigens vrijwel de gehele kuststrook vanaf Lima naar het zuiden is. Zo nu en dan is er wel een groene vallei, rond een drooggevallen rivier. Vaak is er dan ondergronds nog wel voldoende water. Onderweg nog wel even door wat bergen gereden. In een van de brede valleien zijn we gestopt bij een kleine sinaasappelgaard. We nuttigen vers geperste sinaasappelsap. Daarna rijden we verder. Een paar kilometer voor Nazca staat een ca 15mtr hoge toren. Vanaf deze toren kun je een tweetal afbeeldingen zien: een hand en een boom. De afbeeldingen worden gevormd doordat de bovenlaag (grond) van de wittere kalkzandsteen rotsen zijn “weggeveegd”. De afbeeldingen dateren van ca 200 – 600 na Chr. en zijn vervaardigd door de Nazca-indianen. Er zijn verschillende figuren gemaakt, zoals een aap, een condor, hand, boom etc. Meer informatie hierover kun je vinden op internet.
We vervolgen de rit naar Nazca, Hier lunchen we, waarna we doorrijden naar ons hotel. De ligging is misschien iets minder fraai, maar eenmaal binnen is het gezellige aanblik. De kamers zijn gesitueerd rond een binnenplaatsje met klein zwembad. Na onze koffers te hebben gedropt zijn we met een taxibusje naar enkele bezienswaardigheden geweest in de omgeving van Nazca. Als eerste zijn we naar een ondergrondse rivier gebracht. Op deze locatie zijn ook een aantal spiraalvormige putten gemaakt, waardoor er water kon worden opgehaald. Vervolgens naar een heuvel van waaraf we de zgn. kompasnaalden (Nazca-afbeelding) konden zien. Daarna terug naar Nazca waar we naar een goudsmit zijn gereden. Hier wordt gedemonstreerd hoe de goudwinning in zijn werk gaat. Er hangt een indringende geur, van het kwik wat wordt gebruikt om het goud te winnen. Na een paar foto’s verlaat ik de plaats, want de geur werkt wel heel erg op neus en keel. Redelijk op tijd zijn we weer terug in ons hotel en is er even tijd voor lekker relaxen. Na te zijn opgefrist wezen eten in Nazca.
Boven en onder de grond
Vandaag vertrekken we rond 8.00 naar het lokale vliegveld. Hier maken we met een klein vliegtuigje een vlucht over het gebied om de verschillende Nazca-lijnen vanuit de lucht te bewonderen. Het is mooi om te zien dat ze hier een duidelijke controle hebben en “2 gates” . Overigens bij beide deuren kom je uit op hetzelfde platform.
We moeten wel even wachten, maar rond 12.00 kunnen we dan vertrekken. Eenmaal in de lucht maakt de piloot diverse zwenkingen, dit om een goed zicht te hebben op de verschillende figuren. De co-piloot schreeuwt steeds in ons oor: “There left, right under the wing”. Het is inderdaad even goed opletten, maar dan kunnen we de diverse figuren goed zien. In ruim een half uur vliegen we over een twaalftal figuren. Overigens lang niet iedereen komt er ongeschonden uit. Ook enkelen van onze groep voelen hun magen rondtollen. (De inhoud bleef nog net binnen). Ik heb er geen last van gehad en heb genoten van begin tot eind.
Nadat uiteindelijk iedereen de lucht in is geweest zijn we halverwege de middag vertrokken naar een locatie ca 25 km verderop. Hier in de woestijn zijn oude graven ontdekt: De Chauchilla cemetery. Door de droogte en de wijze van begraven zijn de lichamen gemummificeerd. Een twintigtal graven zijn opengemaakt en de mummies en botten ‘tentoongesteld’. Een wat vreemd en macaber gezicht. De mummies zijn allen in de foetus-houding begraven. Ongetwijfeld omdat men geloofde in de wedergeboorte. Daarnaast zijn er ook nog potten en pannen e.d. in de graven gevonden.
Daarna naar ons hotel waar we vervolgens nog even kunnen relaxen. Na het eten vertrekken we in de loop van de avond naar het busstation. Om 22.00 vertrekken we met de nachtbus naar Arequipa. Een stad ca 600 km zuidelijk van Nazca. Prima geslapen in de bus. Onderweg 1x wakker geweest omdat de chauffeurs even pauze namen en van plaats wisselde. Vervolgens prima tocht gehad.
De witte stad en El Misti
In de ochtend rond 7.00 aangekomen in Arequipa. Nadat we met een busje naar het hotel zijn gebracht de koffers daar eerst in de opslag omdat onze kamers nog niet beschikbaar zijn. Wel konden we ons ontbijt hier nuttigen. Daarna hebben we met een open dubbeldeksbus een rondrit gemaakt door de stad. Zowel door het centrum als naar de buitenrand, vanwaar we mooie uitzichten hadden op de stad als de vulkaan El Misti (5822 mtr). Ook een stop bij een “zoo”. Hier waren enkele Lama’s en Alpaca’s en een wolwinkel met diverse artikelen van Alpaca-wol. Dit voelt zeer zacht en warm aan, maar is ook behoorlijk prijzig.
Rond 12.00 uur waren we weer bij ons hotel. De middag stond verder vrij tot ieders beschikking. Met twee andere stellen (Graziella en Loek en Laura en Johan, waar ik overigens deze vakantie veel mee zal optrekken) de stad ingegaan. We gaan eerst naar het centrum: de Plaza de Amas. Op een van de omringende galerijen gaan we eerst eten en genieten van het uitzicht over het plein.
De bedoeling is dat we ook nog het nabijgelegen Santa Catalina klooster willen bezoeken. Omdat ons gezegd was dat je hiervoor wel wat tijd moet uittrekken, zijn we eigenlijk wat aan de late kant,want het klooster sluit om 17.00 u. Daarom zijn we maar naar de kathedraal gegaan en hebben deze bezichtigd. Daarna naar het museum, waar het "ijsmeisje" Juanita staat tentoongesteld. In 1995 is haar bevroren lichaam, vrijwel intact aangetroffen op de vulkaan Ampatto. Zelfs haar ingewanden zijn nog intact. Het was wel een heel raar idee. Dat iemand die ca 500 jaar geleden vermoedelijk is geofferd door de Inca's nu zo gaaf is aangetroffen.
Nadien wezen dineren in een restaurant, waar ook traditionele Peruaanse muziek en dans werden gespeeld. Voor de verandering vandaag maar eens de Alpaca gegeten. Smaakte uitstekend, eigenlijk gewoon biefstuk geserveerd met frietjes, salade en een soort kersjes die ook alleen hier in de buurt worden geteeld. Een heel lokale maaltijd dus. Rond 21.30 waren we weer terug.
Morgen nog een vrije dag in Arequipa, wat op een hoogte ligt van ca 2300 meter. Vandaag wederom een stralende zon met temperaturen van rond de 30 graden.
Arequipa
Een vrije dag vandaag Arequipa. De groep gaat vanmorgen nog een excursie doen waarbij men enkele projecten, zoals een kinderopvang, bezoekt. Ik besluit om niet mee te gaan en heb dus de hele dag voor mezelf. Omdat ik vanmorgen vroeg op ben, ga ik na het ontbijt eerst mijn koffer weer wat ordenen en wat internetten.
Daarna vertrek ik naar het Santa Catalina klooster, op een paar honderd meter afstand van het hotel. Iets meer dan 1,5 uur dwaal ik hier door de diverse kamers en ruimten. Het is een groot complex. Ruimten met pracht en praal, maar de verblijven van de eenvoudige nonnen zijn ook zeer eenvoudig. Overigens verblijven hier nog steeds ca 10 nonnen in een afgesloten deel. De volgende foto’s geven een beeld.
Na het kloosterbezoek op het Plaza de Amas op terrasje nuttig ik een uitsmijter met rijst (!). Daarna op het plein op een bankje gekeken naar de bedrijvigheid en de duiven en genieten van de zon, die ook vandaag weer volop aanwezig is. Vervolgens door verschillende straatjes wat rondgelopen. Dan loop ik het viertal tegen het lijf. Zij zijn nog op zoek naar eten en met hen gaan we op een dakterras zitten met uizicht op het plein en de stad. Een ijssorbet en een Arequipa bier gaan er lekker in.
Vlakbij het klooster blijkt ook nog een oud koloniaal huis te staan met de originele inrichting. Gezamenlijk gaan we erheen, blijkt mijn batterij van de camera leeg te zijn. De anderen gaan het huis bekijken en daarna het klooster. Ik ga eerst even naar het hotel om een nieuwe batterij te halen. Het huis viel enigszins tegen. Of je moet al van kunst en oudheid houden. Was er snel doorheen. Na nog een halfuurtje op het plein te hebben gezeten en zien hoe een Peruaans jongetje van ca 7 jaar een duif vangt, teruggegaan naar het hotel.
Top of the World
Om 8.00 u staat onze bus weer gereed voor vertrek. We gaan nu echt het Andes gebergte in. Aan de buitenrand van Arequipa hebben we even de gelegenheid om nog wat boodschappen, zoals water en misschien wat Colca-thee of colca-snoepjes in te slaan. Colca is een plantje, waarvan, als je op de blaadjes kauwt, dit zou werken tegen de hoogteziekte. Want vandaag gaan we stijgen naar grote hoogte. Het hoogste punt waarop we even zullen zijn van deze reis ligt in meters op 4910 meter. Een pas die we vandaag gaan passeren.
Direct bij het uitrijden van Arequipa belanden we dan het echt in het Andesgebergte. De bergen zijn nagenoeg kaal. Bomen zie je hier nauwelijks. De enige begroeiing is kort gras en kleine struikjes tot ca 50 cm hoog. Al snel klimmen we naar een hoogte van 3.000 meter. Na nog een klein uurtje rijden komen we aan op een grote vlakte: De Alto Plano, ofwel de hoogvlakte van het Andes gebergte. We zijn dan inmiddels op een hoogte van ca 4.000 meter en de vegetatie is nu eigenlijk alleen maar ‘geel’ gras. Op deze vlakte zien we ook de eerste Vicuňa’s. Familie van de lama, maar kleiner en slanker, met een gladdere vacht.
Even later maken we een stop op een kruispunt, waar ook een winkel is en toiletten. Hier zullen we later weer terugkomen, maar zullen dan de afslag naar Puno nemen. Nu rijden we echter rechtdoor naar Chivay, onze eindbestemming.
Na nog een klein uurtje te hebben gereden komen we aan op ons hoogste punt van de reis: 4910 mtr. Vanaf dit punt hebben we prachtige vergezichten op de diverse vulkanen rond ons. We zien Ampato (6288 mtr., El Misti en nog andere) Het is fris hier boven en een straf windje. Maar omdat de weersgesteldheid (zon, heldere luchten) uitstekend is, kun we ver zien. Na de nodige foto’s rijden we verder naar Chivay (ca 3600 mtr), aan de rand van de Colca vallei en Colca Canyon. Onderweg nog een stop gemaakt, waarbij we een prachtig zicht hebben op de Chivay en de vallei. Prachtig om al die terrassen te zien liggen. Aan het begin van de middag arriveren we in Chivay waar we de lunch nuttigen. Na de lunch rijden we door naar ons hotel dat op een prachtige locatie ligt. Ca 10 km buiten Chivay, nabij een klein dorpje. Het uitzicht is op de vallei.
Na even relaxen loop ik wat rond en is de buurman bezig met het bakken van stenen op de ouderwetse manier. Klei uit de grond graven, wat cement toevoegen, in een mal storten, aanstampen, mal verwijderen en laat maar drogen. Ondertussen lopen wat schapen en lammetje rond mij.
’s Avonds gaan we naar een iets verderop gelegen warmwaterbronnen, waar in warm-zwavelwater kan worden gezwommen. Dit laat ik aan mij voorbijgaan, heb behoorlijk wat hoofdpijn, en kijk wat in de omgeving rond. Na het zwemmen gaan we nog eten en dan terug naar ons hotel.