• PB 09
 • PB 05
 • PB 10
 • PB 01
 • PB 02
 • PB 04
 • PB 06
 • PB 07
 • PB 12
 • PB 03
 • PB 08
 • PB 11
 • Start
 • 4. Eindelijk Machu Picchu

4 - Eindelijk Machu Picchu

Dag 17
Terug in Peru
Maandag, 17 september 2012

PB 2012 09 17 2898 1Ons avontuur in Bolivia zit er op. Met een taxibusje worden we naar de grens gebracht. Het is een ritje van nog geen half uur. De douane-formaliteiten gaan wederom vlot en leveren geen problemen op. Mijn laatste Bolivianos wissel ik in voor de Peruaanse soles.

In Peru staat weer een prima bus voor ons klaar. Er wacht ons een lange rit naar Cusco, via Puno en Juliaca. We rijden eerst weer langs de boorden van het Titicacameer tot aan even voorbij Puno. Bij Puno maken we even een stop en kunnen we de stad nog even van hoogte fotograferen.

PB 2012 09 17 2944 !Vervolgens verder naar het noorden. Voorbij Juliaca komen we eerst weer op de hoogvlakte, maar langzamerhand komen de bergen weer dichterbij. We rijden nu door een mooie vallei. Het hoogste punt van deze rit ligt op de pas Abra La Raya. De grens tussen de provincies Puno en Cusco op een hoogte van 4335 m. Hier maken we even een korte stop. In San Pablo gaan we bij een wegrestaurant onze lunch nuttigen. We rijden vervolgens door een relatief smalle vallei naar Cusco, wat op een hoogte ligt van ca 3.360 m.

We arriveren hier even na 6 uur. We zullen hier de komende dagen, tot ons vertrek naar Nederland, verblijven. Ook nu weer ligt het prachtige hotel op enkele honderden meters afstand van het centrum. Een prima uitvalsbasis dus. ’s Avonds kunnen we al even sfeer proeven op het Plaza de Armas van Cusco als we gaan eten.


Dag 18
De Heilige Vallei
Dinsdag, 18 september 2012

PB 2012 09 18 3000 1De groep valt vandaag uiteen. 2 doen de “Lara-trek” en 4 doen de 4-daagse Inca-trail. Beide wandeltochten duren 4 dagen. Evert en Marianne en ik doen de 2-daagse trail. John en Laura waren te laten met boeken voor een eventuele trek en blijven dus in Cusco. De 4-daagsen zijn vanmorgen vroeg al opgehaald. En dus zijn we nog met zijn vijven in Cusco.

We hadden al gezamenlijk besloten dat we graag de “The Sacred Valley”-tour wilden doen, ofwel de Heilige Vallei tour. Had al op diverse internet-sites gelezen dat deze ook heel mooi moest zijn. En dat was hij. De tour heet zo omdat hij naar diverse (heilige) plaatsen gaat van de Inca’s en waar dus ook de nodige overblijfselen van te vinden zijn.

PB 2012 09 18 3006 1Rond 8.00 uur worden we opgehaald. We rijden naar het nood-oosten. Na een klein uurtje komen we aan in Pisac. Hier ligt een mooi, oud Inca-comlex. Altijd wat direct opvalt zijn de trapvormige terrassen. Onder leiding van een gids bezichtigen we het complex. Bij de terrassen langs lopen we via een smal paadje op de berghellingen, met diepe afgronden naast ons, naar verschillende onderdelen van het inca-bolwerk wat hier eens stond. De plaats waar de arbeiders woonden en waar de belangrijke en geestelijken woonden. Ondertussen hebben we ook prachtige vergezichten over de vallei. Heel indrukwekkend. Eigenlijk onvoorstelbaar hoe de Inca’s dit allemaal voor elkaar hebben gekregen.

We rijden vervolgens naar Urambamba, Daar lunchen we. Na de lunch gaat de rit verder naar Ollantaytambo. Ook hier weer een groot Inca-complex. Op en in de rotsen, tegen de berghellingen gebouwd. Het mag wel duidelijk zijn dat de Inca’s wel zo slim waren om hun dorpen en akkers hoog tegen de hellingen te bouwen. Immers, daarmee creeer je ook een goed verdedigingsmogelijkheid. Ook blijkt maar weer eens dat men ook goed op de hoogte is van de zonnestand, de langste en kortste dag. Als de zon op deze dagen opkomt schijnt hij precies op bepaalde punten in hun tempels. Wederom een zeer mooi complex. (Overigens veel gebouwtjes zijn wel “op Incawijze, herbouwd en/of gerestaureerd).

PB 2012 09 18 3010 1PB 2012 09 18 3043 1

Na dit bezoek rijden we verder door de vallei en gaan weer omhoog om uiteindelijk bij Chnchero uit te komen. Hier op de hoogvlakte ligt ook nog een kleine inca-terras. Is echter niet zo groot en indrukwekkend. Wel staat er een mooie oude kerk. De kerk is van binnen mooi beschilderd, maar vocht en de tand des tijds maken dat het er echt oud en vies uitziet. Helaas is er nog geen voldoende geld voor een volledige restauratie. Is wel jammer  Met name de traditionele kledij van Peru (en ook Bolivia) is zeer kleurrijk. Veel kleding wordt nog met de hand gemaakt. We gaan op bezoek bij een kleine PB 2012 09 18 3100 1weverij. Een familie van in totaal ca 10 vrouwen hebben een kleine weverij en wolververij opgezet. Het wol wordt zelf gesponnen en geverfd. Dit verven doet men met verschillende natuurlijke materialen. De rode kleur bijvoorbeeld met het kleine (witte) beestje wat we op de cactussen hebben gezien. Andere kleuren worden gemaakt van diverse soorten planten en/of mineralen. De wol wordt gekookt in een ketel met water en daar wordt de verschillende (kleur)stoffen aan toegevoegd. Na drogen is het wol klaar voor het weven. Dit weven gebeurt volledig met de hand en de patronen staan niet of nauwelijks op papier. Men doet alles uit het hoofd en via overlevering. Best wel interessant om te zien.

Na dit bezoek was het inmiddels weer tijd om terug te gaan naar Cusco. Ook vandaag weer mooi weer. Veel zon, maar in de middag weer iets meer bewolking met een mooie temperatuur tussen de 22 en 25°C. Prima uit te houden dus. In de avond in Cusco wel een klein buitje gehad, maar stelde eigenlijk niets voor.


Dag 19
Inca-ruines en Cusco
Woensdag, 19 september 2012

PB 2012 09 19 3153 1Hebben we gisteren een aantal Inca-locaties bezocht op afstand, vanmorgen bezoeken we een aantal locaties die vlakbij Cusco liggen. Allereerst Saqsaywaman. Een redelijk groot complex. Wat opvalt dat het complex een getande vorm heeft. Ook hier weer immense grote rotsen die bewerkt en verplaatst zijn. Vanaf het hoogste punt weer een mooi zicht op Cusco. De andere 3 locaties die we bezoeken zijn beduidend kleiner. 1 complex behelst feitelijk een oude Inca begraafplaats. Een andere locatie is bijzonder om dat er water vanuit de bergen stroomt. Door het drinken van het water zou je eeuwig jong blijven. Helaas was dat nu afgebakend en konden we er geen slokje van nemen. Al met al leuk om te zien, doch echt spectaculair was het niet. Rond 11.30 zijn we weer terug bij ons hotel.

De middag gaat een ieder zijn eigen weg. Ik ga naar het centrale plein, Plaza del Armas, In een kleine supermarkt haal ik even wat boodschappen voor de komende 2-daagse Inca-trail. Vervolgens en wat rondkijken in de straten rond het plein en lekker op het plein zitten kijken naar de mensen en activiteiten. Is altijd wel leuk. En natuurlijk wat foto’s genomen van de kathedraal, Basiliek en het plein. Tegen drie-en ben ik weer terug in het hotel. Werk mijn web-log bij en nog even verder wat internetten.

PB 2012 09 19 3136 1PB 2012 09 19 3191 1

Aan het begin van de avond gaan we naar het lokale theater. Hier vindt een optreden plaats van een muziek- en dansgroep. Het was wel aardig om te zien, maar echt professioneel kwam het niet over. Vrij eentonig muziek en dans. Van de muzikanten straalde weinig enthousiasme uit. Na het theater bezoek het diner genuttigd en was er weer een redelijk rustig dagje om.


Dag 20
Afzien wordt beloond
Donderdag, 20 september 2012

Vandaag staat voor mij de 2-daagse Inca-trail op het programma. Dat betekent vandaag 12 km wandelen en morgen dan het bezoek aan Machu Picchu. Het zal afzien worden, maar wanneer je Machu Picchu ziet, ben je alle ellende weer vergeten.

PB 2012 09 20 3255 1Vanmorgen worden we om 6.20 u opgehaald met een busje. In ca 1,5 uur brengt deze ons naar Ollatyatambo. Aangekomen worden we even een kwartiertje aan ons lot overgelaten. De chauffeur moet eerst eten. Daarna worden we daar naar het treinstation gebracht. We zitten hier op km. 67. Op km punt 104 stopt de trein voor diegenen die de 2d Trail lopen, wij dus. Wel exclusief dat men voor ons stopt! Al snel nadat we Ollatyantambo zijn uitgereden zie je dat je de jungle inrijdt. Was het voorheen maar relatief weinig begroeing, nu zien we veel begroeiing. Het mooie van de trein is dat er ramen in het dak zijn, waardoor je mooi naar buiten kunt kijken.

PB 2012 09 20 3260 1De trein rijdt niet snel. Onderweg wordt er ook nog een keer gestopt waar de treinen elkaar moeten passeren. Na ongeveer een uur zijn we aangekomen bij km 104 en kunnen wij met onze gids, Jonathan, uitstappen. Als we de rivier oversteken komen we bij het beginpunt. Hier kunnen we nog even naar de wc. 200 mtr verderop komen we nog even bij een kleine Inca-ruine. En dan begint de tocht. Het is mooi weer. De zon schijnt volop en we lopen ook net aan de zonzijde van de berg. Aan de ene kant de helling naar PB 2012 09 20 3262 1boven, Aan onze rechterkant zien we langzamerhand de vallei steeds dieper worden. Met andere woorden, het is steeds klimmen. Regelmatig wordt het pad onderbroken door oude Inca-traptreden. Helaas zijn deze niet altijd even hoog. De eerste paar kilometers gaat het nog wel, al is het bij tijd en wijle behoorlijk zweten. Niet gewend aan wandelen, laat staan “trap”lopen, beginnen mijn bovenbenen steeds meer te protesteren. Ook is het iedere keer goed uitkijken waar je je voeten zet op het oneffen smalle pad. We beginnen op een hoogte van ca 2100 meter. Over het totale traject stijgen we ca 500 meter. Hoewel misschien niet bijzonder hoog, merken we door de inspanningen wel het mindere zuurstofgehalte. Ook zitten  we nu in de “High Jungle” en is de luchtvochtigheid een stuk hoger. Devies is dus veel water te drinken.

PB 2012 09 20 3269 1Regelmatig moeten we even uithijgen en op adem komen. Maar, de uizichten die we verkrijgen vergoeden veel, zeer veel. Met name hoe hoger we komen hoe fraaier de uitzichten worden. Gelukkig zijn er onderweg ook een tweetal hutjes neergezet waar we even uit de zon op adem kunnen komen. Langzaam vorderen we. Beneden zien we PB 2012 09 20 3271 1regelmatig nog een trein voorbijkomen. Op een berghelling even verderop zien we de terrassen van Winay Wayna, een Inca-ruine. Dit is ons eerste einddoel. Kort voordat we daar aankomen, passeren we nog een mooie waterval. Ook hier maken we even een stop om o.a. foto’s te maken en weer wat bij te komen. Bij Winay Wayna nuttigen we de lunch en is ons hoogste punt. Ongeveer halverwege de tocht. Na de lunch, het is dan inmiddels al even na drieën lopen we weer verder. Nu gaat het over het algemeen lichtjes naar beneden. Toch zitten er hier en daar nog wel kleine klimmetjes in. En dan tegen 17.00 uur is het zover. We bereiken de “Zonnepoort”. Als we dan PB 2012 09 20 3284 1linksom door de poort lopen, zien we in de verte ons einddoel liggen: Machu Picchu! Eindelijk. Helaas is het behoorlijk heiig en dus kunnen we MP niet helemaal helder zien. Het is dan nog ruim een kilometer bergafwaarts lopen naar Machu Picchu. We komen uit bij het punt waarvandaan de traditionele foto’s worden genomen. Foto’s die je op alle sites m.b.t  Peru en Machu Picchu tegenkomt. We krijgen uitgebreid de tijd om hiervan te genieten.

PB 2012 09 20 3298 1Daarna dalen we af naar de ingang van MP, waar een bus ons vervolgens naar Aqua Callientes brengt. Tot overmaat van ramp moeten we hier de stad door omhoog lopen, en mijn benen doen al zo zeer! In een vochtig hotel kunnen we dan op adem komen en komen we ook Johan, Laura en Tanny tegen. Met hen en met de gids gaan we uit eten. En komen we ook Graziella en Loek tegen die hun Lara-trek er ook op hebben zitten.

PB 2012 09 20 3303 1De andere 4 zijn er (nog) niet want die overnachten bij Winay Wayna, waar wij onze lunch vanmiddag hebben genuttigd. Morgenochtend gaan zij naar MP. Overigens morgen zullen wij ook alsnog naar MP gaan om deze verder te bekijken. Nu hebben we alleen vanaf de rand MP kunnen zien. Al met al een vermoeiende tocht die toch zeker de moeite waard is. Ondanks dat ik niet getraind ben was het uiteindelijk wel te doen. Een aanrader.

PB 2012 09 20 3317 1PB 2012 09 20 3323 1

PB 2012 09 20 3349 2

En ja ik stond werkelijk bij Machu Picchu. Het afzien meer dan waard!!


Dag 21
Machu Piccu!
Vrijdag, 21 september 2012

De volgende ochtend staan we al vroeg op: 4.30 u. Om 5.15 u vertrekken we met de bus weer naar Machu Picchu. Reden: Bij zonsopgang, als de zon over de bergkam komt bij de Zonnepoort zou je een prachtige uitzicht hebben op Machu Picchu. Echter de zonnegod is ons vandaag niet gunstig. Het is te bewolkt.

PB 2012 09 21 3359 1Onze gids leidt ons verder nog twee uur rond en vertelt over hetgeen we zien en wat de betekenis ervan was voor de Inca’s. Dan zit zijn taak erop. We bedanken hem, en zijn verder vandaag vrij om te doen wat we willen. We lopen wat rond over het terrein, maken nog wat foto’s en maken een tochtje van ca 20 minuten naar een oude Inca-brug. De zon komt er langzamerhand wat meer door en wordt het behoorlijk warm. Overigens ligt Machu Picchu niet zo hoog. Slechts op ca. 2400 meter hoogte. De omringende bergen zijn hoger. Maar door zijn bijzondere ligging, bovenop de bergkam is heel bijzonder.

Rond 12.00 daal ik weer af en ga met de bus terug naar Agua Callientes. Helaas is hier niet zo veel te beleven. Allemaal dezelfde toeristische winkeltjes, restaurantjes en hotels. Omdat onze trein terug naar Ollantaytambo pas om 19.00 gaat wordt het een lange, lange middag. Door de vermoeidheid ga ik hier een daar een paar uurtjes zitten en dan gewoon mensen kijken en naar hun bezigheden. Aan het eind van de middag nog even gesproken met een Londense die half ziek even naast me komt zitten. Half zeven ben ik bij het station en even later komen ook de anderen. Zonder problemen arriveren we in Ollantaytambo.

Onderstaand video en enkele foto's van Machu Picchu.

{mp4}pb00150{/mp4}

PB 2012 09 21 3364 1

 

PB 2012 09 21 3403 1PB 2012 09 21 3426 1  
PB 2012 09 21 3378 1  

PB 2012 09 21 3410 1PB 2012 09 21 3415 1 

PB 2012 09 21 3451 1Eenmaal in Ollantaytambo, blijkt ons vervoer naar Cusco niet te zijn opgekomen. Dus dan maar een taxi, maar al snel lijkt deze niet zo betrouwbaar. Snelheidsmeter werkt niet, rechterbuitenspiegel kapot, gladde banden. Onderweg stop hij in Urambamba, om een snack te halen, en laat nog even 2 Peruanen in de kofferbak van de stationwagen, die ca 20 km verderop in de middle of nowhere weer uitstappen.Eenmaal in Cusco, even na half elf, gaat hij er snel vandoor, voordat wij een bonnetje kunnen krijgen. Enfin we zijn verder goed aangekomen. Na eindelijk een warme douche snel onder de wol.


Dag 22
Nog een dagje Cusco
Zaterdag, 22 september 2012

Nog een laatste vrije dag in Cusco. Voor diegenen die de afgelopen dagen zijn wezen wandelen nu even de gelegenheid om nog wat inkopen te doen en de stad te bekijken.

PB 2012 09 22 3456 1Voor mijn gevoel heb ik de stad wel gezien. Door de inspanningen van de afgelopen dagen, vandaag een keer lekker doorgeslapen. Was er pas rond 8.30 uit bed. Na het ontbijt, ga ik mijn koffer nu alvast wat ordenen en opnieuw pakken. Morgen tenslotte gaan we weer terug naar Nederland. Daarna ga ik even internetten en ook de site van PB 2012 09 22 3479 1SmelneSport, waarvan ik ook de beheerder ben, bijwerken. Zijn nog diverse uitslagen bij te werken. Kan ook nog net het slot horen van de uitzending. Rond half twaalf ga ik toch nog even de stad in. Bij Starbucks, aan de Plaze de Armas, geniet ik op het balkon van een kop koffie en een gebakje. Na nog even op het plein zelf te hebben gezeten, ga ik rond 14.00u weer terug naar het hotel. De andere druppelen binnen en is het nog even gezellig napraten.

 

PB 2012 09 22 3501 1's Avond gaan we weer met gehele groep te eten. Omdat de Belgen eerder een klacht hadden ingediend, hebben zij een gratis etentje aangeboden gekregen. Omdat ook wij enige last ondervonden hebben in Bolvia door de mijnwerkersstaking krijgen ook wij een gratis etentje aangeboden. In een gezellig restaurant genieten we van een lekker Buffet. Ook hier is een groepje musici met traditionele Peruaanse muziek, maar ze schuwen ook modernere klanken niet. PB 2012 09 22 3512 1Het is een groepje dat de mensen wel in beweging krijgt en aan het eind van de avond staan ook wij op de dansvloer.

Het is een zeer gezellige avond. We bedanken onze gids, Tanya, met een boekje waar we allen wat in hebben geschreven en wat opgesierd wordt met de fun-foto op het zoutmeer waarbij zij ons uit een tas haalt. Ook de jarigen afgelopen dagen, Marianne en Johan, worden verblijd met een kleine verjaardagstaart en attentie. Evenals Graziella en Johan die hun 3-jarige huwelijk vierden Al met al een mooie en feestelijke afronding van een prachtige vakantie.

PB 2012 09 22 3520 1

Tanya, bedankt!


Dag 23
Terug naar Nederland
Zondag, 23 september 2012

Vandaag de terugtocht naar Nederland. 's Ochtends eigenlijk niet zo veel gedaan. De laatste spulletjes allemaal inpakken, wat kletsen en rondhangen.

Het vlegschema voor vandaag is:

van / naar vluchtnr Tijd datum aank tijd Cusco - Lima LA2072 15:40 23-9 17:05 Lima-Madrid IB6650 19:45 24-9 14:25 Madrid-A'dam IB2620 15:50 24-9 18:20

Rond 13.00 vertrekken we naar het vliegveld. Tanny iprobeert ons als groep te laten inchecken. Helaas lukt dit niet en een andere official stuurt ons weer achteraan in de rij. Al met al duurt het inchecken redelijk lang. Ook gaat het heel verschillend bij ons. Sommigen krijgen direct ook al de boarding kaart voor de vlucht van Lima naar Madrid. Anderen niet, ook ik niet. Johan en Laura blijken niet in het systeem te staan. Zij vliegen met KLM ipv Iberia. Ze kopen alsnog een ticket voor naar Lima (Tanny heeft haar ticket overgeboekt, zodat zij met hen kan meereizen) Zij vliegen dan ook met een andere vlucht dan wij naar Lima. Ze zijn maar ternauwernood op tijd.

Na ruim een uurtje vliegen zien we ze weer in Lima. Hier nemen we nu ook definitief afscheid van Tanny. Het gebruikelijke wachten begint. Maar uiteindelijk kunnen we dan toch redelijk op tijd vertrekken. Op de terugreis toch nog redelijk kunnen slapen. Op Madrid ondervinden we ook geen problemen. Maandag 24 september landen we dan 's avonds om ca 18.05 op Schiphol. We maken weer echt kennis met het Nederlandse weer. Harde wind en regen geselen het land. Mijn twee zussen zijn er ook al om mij af te halen.

Ik neem afscheid van de groep, en kan de terugreis naar het Friese Heitelan beginnen. Rond 21.00 komen we aan bij mijn zus en na even wat bijpraten ben ik rond 22.00 u weer thuis in mijn eigen huis. Het zit er nu echt op. Ik kan terugzien op een prachtige vakantie.

Meer foto's (ca 250) van deze dagen zijn te vinden het fotoalbum