• ZA 05
 • ZA 06
 • ZA 10
 • ZA 12
 • ZA 04
 • ZA 03
 • ZA 01
 • ZA 11
 • ZA 07
 • ZA 09
 • ZA 02
 • ZA 08

1 - Zuid-Afrika

Dag 1
Op naar Kaapstad
Vrijdag, 26 september 2008

De reis begint wel en niet op 26 september. Gelet op het vertrektijdstip, s´ochtends om 10.30 u, ga ik al de avond van te voren naar Amsterdam. Ik neem de trein van ca 18.00 vanaf Heerenveen zodat ik rond 20.00 in Amsterdam arriveer. Hotel Terminus is snel gevonden en ik geniet even lekker van een bad. De volgende ochtend gaat de wekker alweer vroeg. Gelet op mijn tijdstip van vertrek zit er een ontbijt in het hotel niet in. Dus op een lege maag op naar Amsterdam CS voor de treinrit naar Schiphol. Ik loop aanvankelijk nog even verkeerd maar daarna is er snel een trein naar Schiphol. Het inchecken via de e-ticket gaat vlotjes, zodat ik vervolgens nog even de nodige uurtjes moet doorbrengen. Ondertussen even wat te eten gehaald. Het vliegtuig vertrekt vervolgens mooi op tijd voor een lange vlucht van ca 11 uren naar Kaapstad.

ZA2008 0003Rond 21.30 u arriveren we dan in Kaapstad. Hier vlotjes de bagage en loop vervolgens de aankomsthal in. Hier staat al iemand met een bordje Koning Aap klaar. Ik maak kennis met Melvin. Aanvankelijk denk ik dat hij ons alleen maar oppikt, maar het blijkt ook onze gids voor deze reis te zijn. Even later komen ook de andere deelnemers van de reis binnendruppelen en kunnen we kennis met elkaar maken. Vervolgens wordt er geadviseerd om de eerste dagen in Kaapstad zoveel mogelijk Randen op te nemen voor de reis. De pinautomaat draait even op volle toeren. Vervolgens lopen we met zijn allen naar buiten om daar onze chauffeur, Geon, van de reis te ontmoeten en ons `huis/vervoermiddel´ van de komende weken.

De bagage wordt ingeladen en rijden we met de truck door nachtelijk Kaapstad op weg naar de Breakwater Lodge, gelegen aan de Waterfront. We checken in. Stef zal de komende weken mijn kamergenoot zijn. Op de kamer praten we even wat bij en na een douche duiken we na een toch wel lange dag het bed in.


Dag 2
Kaap de Goede Hoop
Zaterdag, 27 september 2008

We staan vroeg op. Om 6.30 gaat de wekker al. Overigens zal dat naar later blijken nog een redelijke tijd zijn. Na het ontbijt praten we in de lounge even bij. Melvin vertelt e.e.a. wat we kunnen verwachten. Het is nog duidelijk dat we even aan hem moeten wennen. In plaats van een Nederlands- of Afrikaanstalige hebben we een Engels sprekende gids uit Zimbabwe. Vervolgens hijsen we ons in de truck om richting Kaap de Goede Hoop te gaan. We krijgen nu ook een eerste zicht op Kaapstad. We rijden via de oostelijke weg langs Muizenberg en Fish Hoek om uit te komen bij de Pinquin Boulders Point. We gaan niet naar het officiele deel, maar even verder op waar het rustiger is. Na een kleine wandeling van ca 150 mtr komen we bij de kleine pinquins. ZA2008 0009Grappig deze beestjes hier rond zien te lopen. We krijgen volop de tijd om de nodige foto´s te nemen. Vervolgens rijden we weer verder om even opgehouden te worden door een aantal bavianen die bezit hebben genomen van de weg.We rijden vervolgens door langse de False Bay. Zo nu en dan kunnen we voor de kust langs een aantal walvissen zien. De laatste 13 kilometer rijden we door het Cape of Good Hope National Reserve.

We rijden door tot het uiterste puntje. Onderweg vallen een paar drupjes en is het frisjes te noemen. Via een kabelbaantje op naar de top vanwaar we een schitterend uitzicht hebben op de Atlantische oceaan en False Bay.

ZA2008 0024Nadat we hier uitgebreid hebben rondgekeken gaan we lopend weer naar beneden om bij het restaurant onze lunch te nuttigen. Vervolgens nemen we een wandelpad wat leidt naar het meest zuid-westelijke puntje van Zuid-Afrika.  Het bord op Kaap de Goede Hoop wat het meest zuidwestelijke punt aangeeft Onderweg komen we tientallen hagedissen tegen, die voor onze voeten wegschieten in de spleten van de rotsen. Ook een aantal klipdassen doen zich te goed aan het spaarzame gras wat er groeit of liggen lekker in de, inmiddels doorgebroken, zon zich te koesteren. Onderweg moet nog even flink geklommen worden, maar de uitzichten zijn adembenemend. Het laatste stukje gaat steil naar beneden en komen we uit bij het bekende bord. Het bord wat de positie aangeeft. Na hier nog wat foto´s te hebben genomen reizen we terug naar Kaapstad. Onderweg is er nog enige discussie omtrent het vertrek van morgen. Melvin geeft aan vroeg weg te willen. Een groot aantal van ons wil toch beslist nog even naar de Tafelberg. Uiteindelijk wordt besloten rondt het middaguur te vertrekken uit Kaapstad, zodat er nog gelegenheid is om morgenochtend zelf nog wat te doen.

ZA2008 0061ZA2008 0073

Terug in Kaapstad ga ik met nog een aantal met een tweetal taxi´s naar de Tafelberg. Het is een wonder dat we er aankomen. De taxi voor ons braakt grote rookwolken uit. Daar aangekomen hebben we nog ongeveer een uur de tijd om rond te kijken. Vanaf de top een schitterend uitzicht op Kaapstad en de Atlantische oceaan. In de Tafelbaai zien we duidelijk Robben Island liggen. Het eiland waar Nelson Mandela 26 jaar gevangen heeft gezeten. Helaas is er geen mogelijkheid om het eiland te bezoeken. Ook kunnen we ons hotel zien liggen. Vlak ZA2008 0080achter het hotel blijkt ook het nieuwe voetbalstadium te worden gebouwd voor het WK 2010.  

Het is fris boven op de berg. Wolkenflarden schieten ons voorbij in de ondergaande zon. Het levert wel een mooi plaatje op. De regenboog in de wolken rond Devils Peak. Na hier uitgebreid rondgekeken te hebben gaan we tegen 19.00 u (sluitingstijd) met de taxi´s richting centrum Kaapstad. In een shushi-restaurant eten we nog even en praten even bij. Rond 22.00 zijn we weer terug in the Breakwater Hotel.


Dag 3
Naar het Noorden
Zondag, 28 september 2008

ZA2008 0098We staan om 7.30 u op. Na het ontbijt gaan een aantal van onze groep alsnog naar de Tafelberg. Anderen bezoeken de winkels en havens in het Waterfront. Ook ik dwaal hier een poosje rond. Het is mij eigenlijk allemaal te toeristisch en geeft mij niet het gevoel in Afrika te zijn. In ieder geval ben ik nog even in de gelegenheid een verloopstekker aan te schaffen en nog wat Randen te pinnen.  egen twaalven loop ik weer naar het Hotel. Iedereen is er al en is al bezig de tassen e.d. in te laden voor de reis naar Vanrhynsdorp. Onze volgende bestemming.

Nadat iedereen gesetteld is vertrekken we naar het noorden via de N7. Aan de rand van de stad zien we de townships rond Kaapstad. Prominent is de Tafelberg steeds aanwezig. Langzamerhand verlaten we de stad en maken we kennis met het platteland van Zuid-Afrika.

Het is duidelijk dat we in een vruchtbaar deel van het land zijn. Veel akkerbouw en weilanden zijn te zien. Zo nu en dan afgewisseld met wat bossages. Onderweg zien we zo nu en dan een struisvogel. Grote zwarte vogels. Ze zijn echter nog te veel op afstand om een foto te maken. In de verte zien we enkele bergruggen liggen. ZA2008 0114Na een aantal uren en vele kilometers verder begint langzamerhand het landschap te veranderen. De bergen komen dichterbij en ook de natuur laat een meer droger beeld zien. Groene weilanden en akkers maken plaats voor geel gras en bossages. Ca 340 km verder komen we rond 15.00 u aan in Vanrynsdorp. Nadat we onze kamers hebben verkend nemen we bij gezellig plaats bij het zwembad en onder het genot van een biertje of wijntje wordt er nog even gezellig nagepraat. Ook nemen we het Afrikaans even onder de loupe en leren we van onze chauffeur Geon enkele Afrikaanse woorden.

Vervolgens ga ik kort voor zonsondergang nog even net buiten het dorp waar ik een mooi uitzicht heb op de omgeving. De ondergaande zon kleurt de bergen mooi roodbruin. Na het eten zoeken we rond 21.30 ons bed op.


Dag 4
Namibië
Maandag, 29 september 2008

We staan vroeg op: 5.00 u (!!), om vervolgens rond 6.00 u in de truck plaats te nemen voor een lange rit (ca 600 km). We nemen weer de N7 richting het noorden en passeren Springbok. Rond 7.00 u maken we een stop langs de weg om ons ontbijt te nuttigen. Op een picknickplaats (aftrekplaats) worden de tafels en stoelen uitgelaten. Melvin kookt water en pakt het ontbijt uit. We kunnen ons tegoed doen aan saladas, brood en beleg etc. Gehuld in jassen, vesten e.d. nuttigen we het ontbijt. Het is vanmorgen koud en bewolkt.

ZA2008 0127Na het ontbijt rijden we verder door het droge dorre gebied. Als ik de omgeving een klein beetje moet vergelijken dan lijkt het wel een beetje op Monument Valley in de VS. Rond 12.00 u arriveren we bij de grens met Namibie. Eerst bij de Zuid-Afrikaanse douane en nadat we de Oranjerivier zijn overgestoken komen we bij de Namibische grenspost. Het kan soms wel lang duren bij de grens, maar het valt alleszins mee vandaag. De dame en heer zijn goed gemutst en na de nodige stempels mogen we met zijn allen door. Enkele kilometers verder gaan we bij een verlaten benzinepomp onze lunch nuttigen. Wederom prima verzorgd door Melvin, zoals hij dat de gehlele reis zal doen, voorzover we bij de truck eten.

ZA2008 0119De omgeving is ook weer wat anders. Wat vlakker en kaler. We zijn aangekomen in de Namibische woestijn. Het ene moment vrijwel kaal, dan weer het typische gele gras van de woestijn/savannah. Onderweg stoppen we een keer om de kokerboom nader te bekijken.

Rond 16.30 u arriveren we bij de Fish River Canyon. De vergelijking met de Grand Canyon in de VS is zeker aanwezig, doch die is echt wel vele malen groter. Niettemin is het ene mooi en fraai gezicht.

Rond 18.15 u komen we dan aan bij onze lodge, Grunau Country House in Grunau. Een lange en vermoeiende dag zit er op. Overigens was het in de middag echt warm. Nadat de zon rond 10.30 u echt doorkwam liep de temperatuur met schreden omhoog en was het warm en zweten in de truck.

ZA2008 0128ZA2008 0129